Kostreš: Isteraćemo do kraja priču o imovini Vojvodine i lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Isteraćemo do kraja priču o imovini Vojvodine i lokalnih samouprava

NOVI SAD - Suština problema sa vraćanjem imovine Vojvodini i lokalnim samouprava u Srbiji jeste što ne postoji jasna ideja decentralizacije zemlje pa svaka nova vlada pravi svoj predlog zakona, istakao je sinoć zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš gostujući u emisiji Signali na Radio-televiziji Vojvodina.

Kostreš je naveo da je očigledno da oko tog pitanja ne postoji politička saglasnost, te da bi se oko usvajanja zakona o imovini Vojvodine i zakona o imovini lokalnih samouprava mogla ponoviti situacija koja je pratila donošenje Statuta AP Vojvodine.

Komisija će uraditi posao za par meseci

Kostreš je naveo da očekuje da će komisija za izradu tih zakona, koju je najavio premijer Mirko Cvetković nakon sastanka sa liderom LSV Nenadom Čankom, imati veoma jasan zadatak i vrlo definisan period u kojem će sa svojim predlogom izaći pred vladu i skupštinu.

"Očekujem da će to biti u narednih dva, dva i po meseca koliko je realno da se to uradi " naveo je Kostreš. On je dodao da očekuje da tada na stolu bude par predloga o tome koju imovinu treba vratiti, da li oduzetu zakonom iz 1995. godine ili onu kojom je raspolagano po Ustavu iz 1974. godine.

"Kada to definišemo, onda ćemo u skupštini odmeravanjem odnosa političkih snaga doći do kombinacije i mislim da ćemo biti negde između devedeset pete i sedamdeset četvrte godine. Na moju veliku žalost, bliže devedeset petoj " rekao je Kostreš. On je dodao i da LSV nikada nije ucenjivala Vladu Srbije ili koalicione partnere, pa to nije uradila ni po pitanju ovih zakona, već će samo uzeti aktivno učešće u njihovoj izradi. Kostreš je naveo i da će Liga svoje zahteve isterati do kraja, kao što je isterala i Statut AP Vojvodine.

"Dok mi nismo uzeli da se bavimo time da je Novi Sad glavni grad, da Vojvodina ima Razvojnu banku, da Vojvodina ima predstavništvo u Briselu, Vojvođansku akademiju nauka i da se imovina javnih preduzeća ubaci u Statut, to nije bilo u Statutu. Mi smo sada uzeli da se bavimo ovim i poprilično sam optimista da ćemo to isterati " istakao je Kostreš.

Obeštetiti Vojvodinu zbog NIS-a

Bojan Kostreš je ponovio da se LSV zalaže za vraćanje imovine oduzete pučem Slobodana Miloševića 1988. godine, a podsetio je i da je Vlada Srbije dužna da obešteti Vojvodinu zbog privatizacije NIS-a po višestruko nižoj ceni od realne.

"Nije važno zbog čega je Vlada Republike Srbije donela odluku o prodaji NIS-a. Mi smatramo da je to pogrešno, ali ako i postoje neki viši interesi koje mi ne razumemo, Vlada Republike Srbije je dužna da obešteti Vojvodinu " naveo je on dodajući da su i druga preduzeća poput Železnica Srbije ili PTT-a nastala tako što su vojvođanska preduzeća spajana sa beogradskim, te da i ona moraju biti vraćena Vojvodini. Zamenik predsednika LSV kaže da ne očekuje da će vraćanje imovine biti lako, niti da će se desiti u jednom koraku već da je reč o kompleksnom procesu.

"Samo kada pokrenemo proces sa mrtve tačke, mnogo ćemo lakše, ne lako, ali mnogo ćemo lakše postići ono što želimo " rekao je Kostreš dodajući da se nada da neće proći više od deset godina do momenta kada će biti vraćena sva popisana imovina. Za to će, kako je naveo, biti neophodno postići političku saglasnost koje nema, ne samo među različitim političkim strankama, nego ni unutar velikih stranaka u vlasti i opoziciji.

(BILSV, 30. 03. 2011.)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook