Na sceni je asimilacija Rusina i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 29. 01. 2022. | Komentara: 0

Na sceni je asimilacija Rusina i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji

SREMSKA MITROVICA – Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne zajednice Olena Papuga izjavila je da je poslednjih godina osetna asimilacija Rusina, ali i drugih nacionalnih zajednica. Ona je na svečanosti, koja je povodom 17. januara, Nacionalnog dana Rusina, održana u Sremskoj Mitrovici, istakla da je taj datum vrlo značajan za rusinsku nacionalnu zajednicu, kao i za sve narode i narodnosti koji žive zajedno s njima.

LSV

- U tim danima ne predstavljamo se samo mi sami sebi, nego predstavljamo svoju rusinsku nacionalnu zajednicu i ljudima u celoj Vojvodini, odnosno Srbiji, sa kojima živimo već skoro 271 godinu. Tamo gde su Rusini u homogenim sredinama kao što je Ruski Krstur, Đurđevo, Kucura, imamo obrazovanje na rusinskom jeziku u celoj vertikali, odnosno od predškolskog obrazovanja do gimnazije. Rusinski jezik se čuva, iako se uvek u jezik unose razne novine, izdaju se razne knjige i slično. U mešovitim sredinama kao što je Novi Sad, gde ima oko 3.000 Rusina, ili u sremskim mestima gde je multikulturalnost izraženija, gde Rusini žive sa pripadnicima većinskog naroda i drugim nacionalnim zajednicama je u poslednjim godinama osetna asimilacija, ali to ne doživljavaju samo Rusini, već asimilacija prati sve pripadnike drugih nacionalnih zajednica - jednostavno se pripadnici manjinskih naroda prilagođavaju većinskom jeziku i narodu. Rusini na svim terenima gde žive, bez obzira što možda nisu očuvali svoj jezik u onoj potpunoj meri kao u Kucuri, Đurđevu, u Ruskom Krsturu ili Novom Sadu, neguju svoju kulturu možda je neguju razmišljajući na srpskom jeziku, ali osećaju je na rusinskom - rekla je Papuga, a prenose Sremske novine.

(SzILSV, 29.01.2022)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook