Nismo spremni za povlačenje bilo koga od naših predstavnika iz Vlade Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 23. 03. 2011. | Komentara: 0

Nismo spremni za povlačenje bilo koga od naših predstavnika iz Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna radom naša dva člana vojvođanske vlade i mi nismo spremni da predložimo povlačenje bilo koga od njih dvojice - izjavio je danas za Jutarnji dnevnik Radio televizije Srbije zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

On je dodao da Liga smatra da će njeni kadrovi u pokrajinskoj Vladi više učiniti za građane i građanke Vojvodine ako budu radili u Vladi nego što će se eventualno uštedeti smanjenjem jedne plate. Kostreš je rekao i da pretostavlja da će premijeru Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću biti poslat predlog da u njegovom kabinetu ostanu oba člana iz LSV, ali je napomenuo da o tome ostaje da odluči Predsedništvo stranke koje još nije zasedalo.

Na premijeru je da odluči

Na pitanje novinarke, šta će Liga učiniti ako Pajtić ipak odluči da broj kadrova LSV svede na jednog člana Vlade, Kostreš je odgovorio:
- Mi ćemo njemu dati jasan stav da smo zadovoljni radom naših članova vlade, a na njemu je da odluči da li će nešto menjati ili ne. Na kraju on je premijer i kada on donese odluku, ako ta odluka bude protiv našeg mišljenja, mi ćemo onda doneti odluke o povlačenju daljih poteza " rekao je Kostreš. On je, međutim, dodao da ne veruje da će doći do nekog oblika konflikta.

- Do sada je premijer uvažavao naše stavove i predloge pa sam siguran da će to učiniti i ovoga puta " kazao je zamenik predsednika LSV. 

Sastanak do kraja nedelje

Bojan Kostreš je još prošle nedelje najavio da će Liga tražiti sastanak sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem na kojem će se razgovarati o pokretanju procesa donošenja zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine, a jutros je za RTS rekao da bi do tog sastanka moglo doći već koliko u četvrtak ili petak ove nedelje.

Ističući da je prilikom rekonstrukcije Vlade Srbije usvojen amandman LSV kojim se kao obaveza Ministarstvu finasija stavlja vraćanje imovine i izvornih prihoda lokalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama, Kostreš je ocenio da je upravo to pokazatelj da postoji jedna pozitivna atmosfera.

- Nama je veoma važno da se sa mrtve tačke pokrene proces donošenja ova dva zakona iz prostog razloga što oni, ne samo da su životno važni za AP Vojvodnu i život u njoj, već su veoma važni i za evropske integracije Srbije. To je i zakonska obaveza ovog parlamenta i Vlade Republike Srbije tako da se nadam da ćemo uspeti da donesemo neku zajedničku odluku koja će pokrenuti sa mrtve tačke te zakone " rekao je on, dodajući da ostaje da se vidi šta će u tim zakonima pisati.

Vratiti imovinu Vojvodini

Kostreš je rekao da sa ove pozicije on ne može da proceni o koliko se tu novca radi ali je pobrojao ono šta Liga smatra da treba da se vrati AP Vojvodini.

- Sve ono čime vojvođanska administracija upravlja danas i ono čime je vojvođanska administracija upravljala pre 1988. godine, pre Miloševićevog puča. To su železnice, putevi, telekom, pošta, elektrodistribucija i ostali veliki sistemi koji su nastali tako što su spajani " rekao je Kostreš, a kao primer je naveo PTT Srbija koji je nastao spajanjem PTT Novi Sad i PTT Beograd

-  Ako već radimo na tome da se vrati imovina Vojvodine onda se moramo vratiti u ono stanje odakle smo i počeli, a to je pre 1988. godine " zakljkučio je Kostreš.

O vojvođanskoj policiji

Kostreš je rekao i da će pitanje otvaranja policijske uprave za Vojvodinu biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati sa premijerom Cvetkovićem. On je odmah napomenuo da se tu ne radi o nekim novim policijskim snagama niti o novim policajcima i da ne bismo na taj način imali policiju u Vojvodini i policiju u Srbiji.

- To su današnji policajci koji rade u MUP-u Srbije, ali bi organizacija te policijske uprave za Vojvodinu bila drugačija. Postojao bi jedan čovek u Vojvodini koji bi koordinirao svih sedam policijskih uprava koliko, čini mi se, danas ima na teritoriji AP Vojvodine, i on bi bio direktno podređen direktoru policije i ministru unutrašnjih poslova " rekao je Kostreš. On je rekao i da smatra da je to važno, jer je Vojvodina specifičan region u odnosu na ostale delove Srbije s jedne strane, a sa druge strane efikasnost i funkcionisanje policije bi bilo bolje.

- Mislim da se ljudi sećaju da je vojvođanska policija nekada bila mnogo bolje i finansijski i tehnički opremljena nego policija u drugim delovima Srbije i mislim da bi to moglo da kvalitetnije doprinese radu policije. Dakle to nije druga policija to je ista ova policija koja bi bila drugačije organizovana " rekao je Kostreš, dodajući da je ta organizacija policije moguća po postojećem zakonu o Ministarstvu unutrašnjih poslova.

(BILSV, 22.03.2011.)
Izjave | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Opozicija da shvati da je i u Vojvodini moguća promena

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da Ligi i drugim opozicionim strankama atmosfera, u kojoj su pokrajinski izbori raspisani, ide na ruku. 
Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook