Pitanje Vojvodine je pre svega ekonomsko

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 02. 11. 2012. | Komentara: 0

Pitanje Vojvodine je pre svega ekonomsko

NOVI SAD – Tema separatizma u Vojvodini nameće se zbog toga kako bi se zamaglile druge priče, pre svega priča o ekonomiji koja je prioritetna, istakao je šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški.

Branislav Bogaroški

Gostujući sinoć u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, u kojoj se razgovaralo o tome da li je pitanje Vojvodine političko ili ekonomsko, Bogaroški je ukazao na to da se priča o separatizmu natura od političkih pokreta poput Dveri upravo da bi se zamaglila suština koja pokazuje da Vojvodina u republički budžet, u zavisnosti od godine, unosi između 35 i 45 odsto, a da joj se vraća svega sedam!
Legano, ali ne i legitimno

Bogaroški je rekao i da je zahtev Dveri za ukidanjem AP Vojvodine legalan akt, ali ne i legitiman. Dodao je da je ideja autonomije Vojvodine ideja sa kojom se u Pokrajini živi, dok je ideja Dveri ideja devedesetih godina, koja je pokazala svoje lice i rezultate i koja se sad ponovo uvozi i nameće Vojvodini, zbog čega te dve ideje nikada ne mogu da se stave u istu ravan.
– Kada takvu inicijativu pokrećete u Vojvodini, onda treba da vidite da ideju autonomije u Vojvodini, u ovom ili onom obliku, uživa podršku 75 posto građana i to je tako već dve decenije. Dolaziti i naturati ideju da to nije dobro za one koji žive na teritoriji AP Vojvodien je totalno pogrešno. I ta politika i takva politika je upravo devedesetih godina i dovela do skraćivanja Srbije – naveo je Bogaroški.
On je upozorio predstavnika Dveri Boška Obradovića da za građane Vojvodine ne koristi pogrdne termine, poput „Vojvođaneri“, te da se ne ponaša neuviđavno i nekulturno prema njima. Obradović je u jednom trenutku rekao da Dveri nemaju problem sa nacionalnim manjinama u severnoj Srbiji, kako nazivaju Vojvodinu, već sa Srbima koji su napustili svoj identitet i koji se, poput Bogaroškog, zalažu za separatizam. Bogaroški je to rekao da niko nema pravo da ga optužuje da je napustio svoj nacionalni identitet, jer time zadire u njegova ljudska prava.
Fašizam na delu
– Vi na to nemate pravo i ovo što radite je fašizam i šovinizam. To što je neko Srbin iz Vojvodine  i ne vuče kompleks pa ne oseća potrebu da se busa u grudi time što je Srbin, ne znači da je manje vredan Srbin – rekao je Bogaroški dodajući da se ne stidi svog identiteta.
– Prava definicija fašizma je upravo u tome – mržnja i prema svojima koji nisu dovoljno dobri.  A vi ste to večeras rekli, vi ste mene večaras optužili da ja nisam dovoljno dobar Srbin – zaključio je Bogaroški. On je predstavnika Dveri upozorio i da u Ustavu Republike Srbije stoji ime Autonomne pokrajine Vojvodine, te da se korišćenjem termina severna Srbija krši taj akt, a ukazao je i na to da je priča Dveri o duplim porezima koje plaćaju građani Vojvodine i duploj administraciji, gruba neistina. Takođe, podsetio je da su Dveri u vlast u Novom Sadu ušli sa onima koje su optuživali za izbornu krađu, a da je gotovo identična koalicija na vlasti i u Bačkoj Palanci.
Predlog dočekan na nož
Bogaroški je tokom emisije podsetio i na koncept LSV iz 1999. godine pod nazivom „Vojvodina Republika“, koji je za cilj imao razrešenje tadašnje krize na Kosovu, davanjem većih autonomnih prava i proširenjem autonomija na teritoriji cele Srbije, upravo kako bi se izašlo u susret zahtevima ljudi koji žive na Kosovu, ne bi li se na taj način ono očuvalo u sastavu Srbije, ali da je taj projekat dočekan na nož.
– Suština toga jeste zakonodavna, izvršna, sudska vlast, imovina i izvorni prihodi za AP Vojvodinu i teritorijalne jedinice koje bi se napravile na teritoriji Republike Srbije. Konceptom je predviđeno šest teritorijalnih jedinica, na žalost, Kosovo je proglasilo nezavisnost i mislim da smo zakasnili – naveo je Bogaroški.
On je ukazao i da je Srbija nakon toga dobila Ustav koji poznaje Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i suštinsku autonomiju Kosova i Metohije, što u prevodu može da znači da Vojvodina ima nesuštinsku autonomiju.
 
(BILSV, 02. 11. 2012.)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook