Pitanje Vojvodine je pre svega ekonomsko

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 02. 11. 2012. | Komentara: 0

Pitanje Vojvodine je pre svega ekonomsko

NOVI SAD – Tema separatizma u Vojvodini nameće se zbog toga kako bi se zamaglile druge priče, pre svega priča o ekonomiji koja je prioritetna, istakao je šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški.

Branislav Bogaroški

Gostujući sinoć u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, u kojoj se razgovaralo o tome da li je pitanje Vojvodine političko ili ekonomsko, Bogaroški je ukazao na to da se priča o separatizmu natura od političkih pokreta poput Dveri upravo da bi se zamaglila suština koja pokazuje da Vojvodina u republički budžet, u zavisnosti od godine, unosi između 35 i 45 odsto, a da joj se vraća svega sedam!
Legano, ali ne i legitimno

Bogaroški je rekao i da je zahtev Dveri za ukidanjem AP Vojvodine legalan akt, ali ne i legitiman. Dodao je da je ideja autonomije Vojvodine ideja sa kojom se u Pokrajini živi, dok je ideja Dveri ideja devedesetih godina, koja je pokazala svoje lice i rezultate i koja se sad ponovo uvozi i nameće Vojvodini, zbog čega te dve ideje nikada ne mogu da se stave u istu ravan.
– Kada takvu inicijativu pokrećete u Vojvodini, onda treba da vidite da ideju autonomije u Vojvodini, u ovom ili onom obliku, uživa podršku 75 posto građana i to je tako već dve decenije. Dolaziti i naturati ideju da to nije dobro za one koji žive na teritoriji AP Vojvodien je totalno pogrešno. I ta politika i takva politika je upravo devedesetih godina i dovela do skraćivanja Srbije – naveo je Bogaroški.
On je upozorio predstavnika Dveri Boška Obradovića da za građane Vojvodine ne koristi pogrdne termine, poput „Vojvođaneri“, te da se ne ponaša neuviđavno i nekulturno prema njima. Obradović je u jednom trenutku rekao da Dveri nemaju problem sa nacionalnim manjinama u severnoj Srbiji, kako nazivaju Vojvodinu, već sa Srbima koji su napustili svoj identitet i koji se, poput Bogaroškog, zalažu za separatizam. Bogaroški je to rekao da niko nema pravo da ga optužuje da je napustio svoj nacionalni identitet, jer time zadire u njegova ljudska prava.
Fašizam na delu
– Vi na to nemate pravo i ovo što radite je fašizam i šovinizam. To što je neko Srbin iz Vojvodine  i ne vuče kompleks pa ne oseća potrebu da se busa u grudi time što je Srbin, ne znači da je manje vredan Srbin – rekao je Bogaroški dodajući da se ne stidi svog identiteta.
– Prava definicija fašizma je upravo u tome – mržnja i prema svojima koji nisu dovoljno dobri.  A vi ste to večeras rekli, vi ste mene večaras optužili da ja nisam dovoljno dobar Srbin – zaključio je Bogaroški. On je predstavnika Dveri upozorio i da u Ustavu Republike Srbije stoji ime Autonomne pokrajine Vojvodine, te da se korišćenjem termina severna Srbija krši taj akt, a ukazao je i na to da je priča Dveri o duplim porezima koje plaćaju građani Vojvodine i duploj administraciji, gruba neistina. Takođe, podsetio je da su Dveri u vlast u Novom Sadu ušli sa onima koje su optuživali za izbornu krađu, a da je gotovo identična koalicija na vlasti i u Bačkoj Palanci.
Predlog dočekan na nož
Bogaroški je tokom emisije podsetio i na koncept LSV iz 1999. godine pod nazivom „Vojvodina Republika“, koji je za cilj imao razrešenje tadašnje krize na Kosovu, davanjem većih autonomnih prava i proširenjem autonomija na teritoriji cele Srbije, upravo kako bi se izašlo u susret zahtevima ljudi koji žive na Kosovu, ne bi li se na taj način ono očuvalo u sastavu Srbije, ali da je taj projekat dočekan na nož.
– Suština toga jeste zakonodavna, izvršna, sudska vlast, imovina i izvorni prihodi za AP Vojvodinu i teritorijalne jedinice koje bi se napravile na teritoriji Republike Srbije. Konceptom je predviđeno šest teritorijalnih jedinica, na žalost, Kosovo je proglasilo nezavisnost i mislim da smo zakasnili – naveo je Bogaroški.
On je ukazao i da je Srbija nakon toga dobila Ustav koji poznaje Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i suštinsku autonomiju Kosova i Metohije, što u prevodu može da znači da Vojvodina ima nesuštinsku autonomiju.
 
(BILSV, 02. 11. 2012.)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook