Seksualno i polno uznemiravanje nije isto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 18. 11. 2016. | Komentara: 0

Seksualno i polno uznemiravanje nije isto

BEOGRAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Marinika Tepić zatražila je danas od ministarke pravde da još jednom razmotri opciju oko preimenovanja termina „seksualno uznemiravanje“ u termin „polno uznemiravanje“. Ona je tokom rasprave o amandmanima na set pravosudnih zakona, među kojima je i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, istakla da polno uznemiravanje podrazumeva uznemiravanje između lica različitog pola, a seksualno može biti između lica istog pola. 

lsv

Ukazala je i na niz zakona, strategija i akata Republike Srbije koji se bave direktno ili indirektno ovom problematikom i koriste upravo reč seksualno uznemiravanje a to su: Zakon o radu, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova, Zakon o oglašavanju, Zakon o potvrđivanju revidirane Evropske socijalne povelje, Nacionalnoj strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja (2008-2013), Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima (2011-2015), Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije (2013-2018), Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost (2016-2020), Opšti i posebni protokoli za zaštitu žena i dece žrtava nasilja, kao i u prevodi presude Evropskog suda za ljudska prava.

Komentarišući Predlog izmena Krivičnog zakonika koji će uvrstiti i krivično delo negiranja genocida, Tepić je u izjavi novinarima rekla i da LSV traži promenu zakona kako se ne bi sankcionisalo samo negiranje genocida koje su utvrdili srpski sudovi ili međunarodni krivični sud.

- Po kom osnovu je ministarstvo vršilo selekciju koji će međunarodni sud, odnosno njegove pravosnažne presude primenjivati ili ne - to je apsolutno po nama nedopustivo. Pa nije, valjda, da ćemo mi pre prepoznavati genocid u Kongu nego na teritoriji bivše Jugoslavije i genocida i ratnih zločina koji su počinjeni u ime naše republike u kojoj i danas živimo? – upitala je Marinika Tepić.

Ona je istakla i da je od danas na svom radnom materijalu i laptopu počela da ističe da je u Srebrenici bilo genocida, dodajući da nije rešenje da se taj problem iznosi na taj način, nego da se poštuju pravosnažne međunarodne presude, naročito kada je reč o delima koji se tiču naše države.

(BILSV, 18.11.2016)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook