Srbija je sekularna država, crkvu vratiti gde joj je mesto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 01. 11. 2017. | Komentara: 0

Srbija je sekularna država, crkvu vratiti gde joj je mesto

NOVI SAD – Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da izjave patrijarha i Irineja bačkog o obavezi žene da rađa predstavljaju najveću uvredu za žene, ali i najgrublje mešanje crkve u ljudska prava i slobode žena.

 LSV

- Ove izjave nisu slučajne, predstavljaju orkestriranu kampanju, i dokaz su da crkva svesno i intenzivno radi na sveprisutnijem uplitanju u odlučivanje o kontroli rađanja, a koja je, podsetiću ih – neprikosnoveno pravo žene. Kao i abortus, i odluka da rodi dete, je izbor žene. Tiče se njenog života, zdravlja i stava. Odluku može da donese sama ili u dogovoru sa partnerom, ukoliko je to njena volja. Tu crkva, država, niti bilo ko drugi nema prava da se meša – kazala je ona za list Danas.

Sedlarević ističe kako je individualno pravo svake žene da odluči da li će ili neće imati decu, a dužnost države je da ženama garantuje pravo na izbor i obezbedi uslove u kojima će imati bolje mogućnosti za spokojan život i stvaranje potomstva (ukoliko ga žele), a ne da povlađuje crkvenim strukturama koje su ogrezle u mizoginiji i patrijarhatu.

- A poglavar Srpske pravoslavne crkve i njegovi saradnici bolje da se obračunaju sa pedofilima i lopovima u svojim redovima i počnu da plaćaju porez na imovinu i ispunjavaju druge obaveze kao i svi ostali u ovoj zemlji – napominje ona.

Na pitanje da li je reakcija javnosti bila očekivana, ona kaže da je najvažnije pitanje zašto država nije reagovala i kada će.

- Ukoliko je Srbija sekularna država, a Ustav kaže da jeste, crkvu bi trebalo vratiti gde joj je mesto. Verskim poglavarima daje se, ili su ga sami uzeli, pravo da komentarišu i kreiraju stavove javnosti po pitanjima kojima ne bi smeli da se bave. A posao države jeste da svim svojim građankama zaštite pravo na izbor (rađanja deteta, abortusa) i stvore materijalne uslove, vladavinu prava i sigurnost u kojoj će žene svojom voljom odlučiti da rađaju – ističe Maja Sedlarević.

Ovako imamo situaciju, naglašava ona, u kojoj je samo potpredsednica Vlade Republike Srbije i koordinatorka Radnog tela za rodnu ravnopravnost reagovala na sramne izjave predstavnika SPC i odmah dobila nove packe iz crkvenih redova.

- Premijerka Vlade ne samo da nije reagovala na ponašanje verskih poglavara, nego je odbila da se "svrstava" i stane u zaštitu članice svog kabineta. Što je skandalozno – naglašava mr Maja Sedlarević.

(BILSV, 01.11.2017)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook