Srbiji potrebna promena političkog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 24. 01. 2022. | Komentara: 0

Srbiji potrebna promena političkog sistema

ZRENJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da je prošlonedlejni referendum obavezujući, što znači da je Narodna skupština Republike Srbije dužna da potvrdi izglasanu promenu Ustava. Ona je predviđena u okviru pregovaračkog poglavlja 23 u procesu pristupanja Srbije EU. Struka i političari bili su podeljeni oko toga da li predložene izmene oslobađaju pravosuđe od političkih uticaja, dok se čini da građani nisu dovoljno upućeni u celu problematiku. To su, kako kaže Marton, i pokazali skromnom izlaznošću na referendum. 

LSV

- Ovaj referendumski proces, kao i svi prethodni. obilovao je deficitom transparentnosti. Javnost je bila uskraćena za ozbiljne debate pa temu izmene Ustava. U LSV-u smo posebno ogorčeni na činjenicu da se, umesto sveobuhvatne reforme političkog sistema, a samim tim i promenu lošeg, centralističkog Ustava, sve svelo samo na segment o pravosuđu - ističe Marton u izjavi za list „Zrenjanin“. 

Izmene najvažnijeg pravnog akta Srbije podržala je aktuelna vlast, dok je opozicija bila podeljena. Zbog toga se rezultati referenduma mogu tumačiti i kao provera rejtinga vlasti, napominje Marton. 

- Naravno, glasanje ne treba stavljati u potpunosti u okvir političke arene, ali je činjenica da je rezultat jasna poruka vlastodršcima da nezadovoljstvo građana raste. Opcija „ne" prevagnula je naročito u najvećim gradovima. Zrenjanin je u većoj meri od državnog proseka glasao protiv ustavnih promena, posebno u delu gradskih mesnih zajednica u kojima je opozicija snažnija - navodi Marton.


(SzILSV, 24.01.2022)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook