Vojvodina od 2006. godine zakinuta za više od 400 milijardi dinara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 20. 01. 2022. | Komentara: 0

Vojvodina od 2006. godine zakinuta za više od 400 milijardi dinara

NOVI SAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton podsetio je da je LSV pre pet godina, u decembru 2016. godine, organizovala protest u Beogradu i tada je Ustavnom sudu podnet zahtev za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o budžetskom sistemu koji je smanjio osnovicu za obračun vojvođanskog budžeta. 

LSV

- Ni posle punih pet godina nismo dobili nikakav odgovor od najviše sudske instance u republici. Jasno je da se krši Ustav, a sud to ne sme da napiše - ocenjuje Marton u izjavi za Danas.

Budžet pokrajine je umanjen jer se različito tumači ustavna odredba o tome da je budžet Vojvodine najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije. Sedam odsto se računa od ukupne sume koja se slije, ali i potroši u državi, dok vlast navodi da se „vojvođanski procenat“ računa u odnosu na poreske prihode, što je znatno manja osnovica.

Ovu dilemu trebao je da razreši Zakon o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji je morao biti donet u roku od dve godine od donošenja Ustava 2006. godine. To se nije dogodilo.

Marton ističe da je LSV, zbog pasivnosti pokrajinske administracije, 2019. godine Narodnoj skupštini podnela predlog Zakona o finansiranju APV, ali je on glatko odbijen. Zbog toga, kako kaže, iz godine u godinu dolazimo u situaciju da Vojvodina ne dobija Ustavom zagarantovanih najmanje sedam odsto.

- Ove godine je to 5,81 odsto, nekad bliže pet, nekad šest procenata, ali nikada nije dostignuto sedam procenata. Iz godina u godinu Vojvodini se zakida 25 i više milijardi dinara i za 15 godina, od kako je donet Ustav, to je sigurno ukupno preko 400 milijardi dinara - uveren je Marton.

- Nijedna vlast u Beogradu ne želi da reši to protivustavno stanje, jer je očito da je u interesu da se razvija Beograd. Budžet Vojvodine ove godine je 88 milijardi dinara, a Beograda skoro duplo veći, a uz to su mu redovna davanja vlade iz budžetske rezerve, masovni su kapitalni projekti u glavnom gradu, a u Vojvodini ne mogu da se reše osnovni problemi kao što je pijaća voda za oko 700 hiljada stanovnika. Jednostavno, ne postoji ni minimum volje da se ovaj problem reši i već 15-ak godina trpimo potpuno neustavno stanje u vezi sa finansijama Vojvodine - zaključuje Marton.

(SzILSV, 20.01.2022)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook