Izjednačiti kvalitet života u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 13. 06. 2013. | Komentara: 0

Izjednačiti kvalitet života u Vojvodini

NOVI SAD – Najavljujući podršku Odluci o donošenju programa implementacije Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine (RPP APV) za period 2013 - 2017. godine, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine  Aleksandar Marton je tokom rasprave ukazao da se još donošenjem Regionalnog prostornog plana, Pokrajina strateški opredelila za razvoj, zaštitu, uređenje, korišćenje i izgradnju na celokupnoj svojoj teritoriji i definisala prostorne uslove za jačanje regionalnog identiteta, integracija AP Vojvodine u okruženje, a time i podizanje regionalne konkurentnosti.

LSV

– Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, dakle, dobra je osnova za budući razvoj naše Pokrajine. Ono o čemu, naravno, moramo voditi računa je kvalitetna razrada strateških prioriteta Regionalnog prostornog plana. Ne bude li Program implementacije omogućio optimalna rešenja, teško da možemo očekivati značajnije rezultate u razvoju naše Autonomne pokrajine. Godine krize i sveopšte ekonomsko tavorenje pred nas postavljaju izazove, ali i potrebu borbe za održivi razvoj svih krajeva Vojvodine – naveo je Marton.

Ojačati lokal


On je upozorio da ekonomski pokazatelji govore da se ne može govoriti o ravnomernom razvoju Vojvodine jer je očito da postoji zaostajanje sela za opštinama, naročito za većim centrima, a posebno za Novim Sadom.

– Kao poslanik koji predstavlja više od trideset hiljada birača izborne jedinice Zrenjanin II, želim jasno da podvučem potrebu bržeg, ali i ravnomernog razvoja svih krajeva AP Vojvodine. Cilj Regionalnog prostornog plana, kao osnove budućeg razvoja naše pokrajine, je da kvalitet života u Lukinom selu, Belom Blatu, Mihajlovu ili Jankov mostu bude isti kao i kvalitet života u Maloj Americi u centru Zrenjanina, ali isto tako i da Mala Amerika ne zaostaje za Dunavskim kejom u Novom Sadu – ukazao je Marton.  Dodao je da se Vojvodina može ojačati aktiviranjem potencijala njenih sela i gradova, ali da pre toga tim selima i gradovima treba dati veće ingerenciji.

– Naravno, preduslov je suštinska decentralizacija u Republici Srbiji. Bez toga sve može ostati mrtvo slovo na papiru, a to, priznajmo, velika većina nas ne želi – rekao je Marton.

Položaj veliki potencijal


Kao poseban potencijal AP Vojvodne, Marton je naveo njen položaj, ukazujući da se na njenom severu i istoku nalazi Evropska unija, a da će od 1.jula ove godine EU biti i na zapadu.

– Svuda oko nas su regioni Evropske unije i sa njima, kao i sa lokalnim samoupravama u ovim evropskm regionima, moramo jačati saradnju i učestvovati u brojnim razvojim projketima. Fondovi Evropske unije su tu, biće ih i više i moramo spremno ući u utakmicu za privlačenje svakog evra koji se u tim fondovima  nalazi, a namanjen je Republici Srbiji, AP Vojvodini ili našim lokalnim samoupravama – dodao je Marton.
(BILSV, 13. 06. 2013.)






Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook