Izjednačiti kvalitet života u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 13. 06. 2013. | Komentara: 0

Izjednačiti kvalitet života u Vojvodini

NOVI SAD – Najavljujući podršku Odluci o donošenju programa implementacije Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine (RPP APV) za period 2013 - 2017. godine, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine  Aleksandar Marton je tokom rasprave ukazao da se još donošenjem Regionalnog prostornog plana, Pokrajina strateški opredelila za razvoj, zaštitu, uređenje, korišćenje i izgradnju na celokupnoj svojoj teritoriji i definisala prostorne uslove za jačanje regionalnog identiteta, integracija AP Vojvodine u okruženje, a time i podizanje regionalne konkurentnosti.

LSV

– Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, dakle, dobra je osnova za budući razvoj naše Pokrajine. Ono o čemu, naravno, moramo voditi računa je kvalitetna razrada strateških prioriteta Regionalnog prostornog plana. Ne bude li Program implementacije omogućio optimalna rešenja, teško da možemo očekivati značajnije rezultate u razvoju naše Autonomne pokrajine. Godine krize i sveopšte ekonomsko tavorenje pred nas postavljaju izazove, ali i potrebu borbe za održivi razvoj svih krajeva Vojvodine – naveo je Marton.

Ojačati lokal


On je upozorio da ekonomski pokazatelji govore da se ne može govoriti o ravnomernom razvoju Vojvodine jer je očito da postoji zaostajanje sela za opštinama, naročito za većim centrima, a posebno za Novim Sadom.

– Kao poslanik koji predstavlja više od trideset hiljada birača izborne jedinice Zrenjanin II, želim jasno da podvučem potrebu bržeg, ali i ravnomernog razvoja svih krajeva AP Vojvodine. Cilj Regionalnog prostornog plana, kao osnove budućeg razvoja naše pokrajine, je da kvalitet života u Lukinom selu, Belom Blatu, Mihajlovu ili Jankov mostu bude isti kao i kvalitet života u Maloj Americi u centru Zrenjanina, ali isto tako i da Mala Amerika ne zaostaje za Dunavskim kejom u Novom Sadu – ukazao je Marton.  Dodao je da se Vojvodina može ojačati aktiviranjem potencijala njenih sela i gradova, ali da pre toga tim selima i gradovima treba dati veće ingerenciji.

– Naravno, preduslov je suštinska decentralizacija u Republici Srbiji. Bez toga sve može ostati mrtvo slovo na papiru, a to, priznajmo, velika većina nas ne želi – rekao je Marton.

Položaj veliki potencijal


Kao poseban potencijal AP Vojvodne, Marton je naveo njen položaj, ukazujući da se na njenom severu i istoku nalazi Evropska unija, a da će od 1.jula ove godine EU biti i na zapadu.

– Svuda oko nas su regioni Evropske unije i sa njima, kao i sa lokalnim samoupravama u ovim evropskm regionima, moramo jačati saradnju i učestvovati u brojnim razvojim projketima. Fondovi Evropske unije su tu, biće ih i više i moramo spremno ući u utakmicu za privlačenje svakog evra koji se u tim fondovima  nalazi, a namanjen je Republici Srbiji, AP Vojvodini ili našim lokalnim samoupravama – dodao je Marton.
(BILSV, 13. 06. 2013.)






Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook