Jakovljev u Beču na Konferenciji evropskih gradova i regija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 30. 09. 2014. | Komentara: 0

Jakovljev u Beču na Konferenciji evropskih gradova i regija

BEČ – Potpredsednik Skupštine APV ojvodine Dušan Jakovljev učestvovao je u Beču na Desetoj Konferenciji evropskih gradova i regija. Tema ovogodišnje Konferencije bila je „Evropa 2050: prenaseljene metropole – prazne provincije “ koju je organizovao Institut regiona Evrope (IRE), u saradnji sa Gradom Bečom, Evropskom komisijom i Vladom Austrije.

LSV

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev je u okviru Desete Konferencije evropskih gradova i regija imao nekoliko neformalnih sastanaka sa delegacijama iz Mađarske, Hrvatske i Nemačke na kojima su razmatrali moguću saradnju na polju obnovljivih izvora energije (termalni izvori), razvoju ruralnih sredina kao i  turističkim potencijalima AP Vojvodine, potpredsednik Jakovljev posetio je i Nacionalnu biblioteku Austrije.
– I sam dolazim iz sredine koju napušta veliki broj mladih i obrazovanih ljudi, koji tražeći bolja radna mesta, i moderniju sredinu, napušta roditeljske domove. Razvojem regiona dajemo šansu mladima i našoj budućnosti. Ruralne sredine imaju veliki potencijal, koji nažalost kod nas, a videli smo i tokom ove Konferencije, i u Evropi niije dovoljno prepoznat. Predloge i primere koje smo razmatrali na ovoj Konferencciji  mogli bi odmah da se primene u AP Vojvodini, a to je pobljšanje privredne klime za mala i srednja preduzeća, kao i za porodične firme i veće ulaganje lokalnih samouprava u obnovljive izvore energije koje poseduju na svojoj teritoriji – naveo je Jakovljev ukazujući da je prednost ovakvih Konferencija što se iz prve ruke dobijaju gotova rešenja za zajedničke probleme.
Inače, u fokusu ovogodišnje Konferencije je brz rast gradova i smanjenje ruralnih oblasti kao proces koji se odvija u celoj Evropi. Kao rezultat tog trenda danas imamo da sve više mladih ljudi napuštaju ruralne oblasti u kojima nemaju šansu za posao. Sa druge strane, brz rast gradova i njihove okoline predstavljaju izazov za transport, smeštaj, obrazovanje i kulturu. Cilj konferencije bio je usmeren ka donosiocima odluka u politici i privredi iz cele Evrope, kao i ekspertima iz drugih oblasti. Visoke zvanice iz Evropskih institucija, predstavnici nacionalnih i regionalnih nivoa vlasti, gradonačelnici, predstavnici kompanija, eksperti i predstavnici nevladinog sektora i istraživačkih institucija bili su  prisutni u Beču, ukupno 250 gostiju iz više od 25 zemalja Evrope.
 
(BILSV, 30. 09. 2014)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook