Jakovljev: Istorija se prekraja u političke svrhe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 05. 12. 2012. | Komentara: 0

Jakovljev: Istorija se prekraja u političke svrhe

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine tokom proteklog vikenda bila je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije: “Politička upotreba prošlosti - istorijski revizionizam na postjugoslovenskom prostoru”, koja je organizovana sa ciljem da se ukaže na učestale pokušaje falsifikovanja istorije na ovim prostorima i negativne posledice tog procesa kako na samu istoriju kao nauku, tako i na čitavo društvo.

LSV

Organizatori skupa, Udruženje gradjana "Alternativna kulturna organizacija" (AKO) iz Novog Sada najavili su i objavljivanje Zbornika radova sa zaključcima tog skupa. Konferenciju je, pozdravnim govorom otvorio potpredsednik pokrajinske skupštine Dušan Jakovljev, koji je ocenio da se prekrajanje istorije dešava čak i na dnevnom nivou i ukazao da savremeni revizionizam nije zasnovan na dokumentima, već da se on koristi u političko ideološke svrhe.
– Ja se ne bavim istorijom, ali imam jednu veliku privilegiju da poznajem istoričara dr Ranka Končara i da često razgovaram sa njim, kao i da sam čvrsto uveren da je on u pravu kada kaže da su činjenice tvrdoglave i da su dokumenti nešto što na kraju dovede stvari na svoje mesto – otkrio je Jakovljev. Dodao je da se zbog različitih ideoloških razloga i novinskih natpisa na činjenice i dokumenta ponekada tvrdoglavo gleda drugačije.
– Ko je to pobedio u Drugom svetskom ratu, šta se to u Vojvodini i sa Vojvodinom zaista desilo – zapitao je prilikom otvaranja konferencije Jakovljev podsećajući da ranije nije ozbiljno shvatao izreku da istoriju pišu pobednici. Naveo je i da će Skupština AP Vojvodina uvek biti spremna da svima koji se bave ovom tematikom bude dobar sagovornik.
Svoje vidjenje istorijskog revizionizma na prostorima bivše Jugoslavije tokom dva dana konferencije predstavilo je čak 25 uglednih istoričara, medju kojima su i Ranko Končar, Dubravka Stojanović, Đokica Jovanović, kao i gosti iz inostranstva. Učesnici su stručnom analizom i izoštravanjem ideoloških motivacija i javnog manifestovanja revizionističke prakse u istoriji, kulturi, medijima i javnom prostoru, taj dominantni trend iskrivljenog i pogrešno vrednovanog sagledavanja, a bez namere da izazovu ideološke sukobe medju istoričarima, pokušali da objasne, pronadju rešenje i kontekstualno ga uobliče.

(BILSV, 05. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook