Jerkov: Republički budžet opet zakida AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 11. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Republički budžet opet zakida AP Vojvodinu

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati Predlog budžeta za 2013. godinu ukoliko ne budu usvojeni njeni amandmani na taj akt, jer u tom predlogu budžeta praktično nedostaje 32 milijarde dinara namenjenih AP Vojvodini, istakla je danas šefica poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Ona je danas, na početku višednevne rasprave o republičkom budžetu, ukazala na to da ponovo nije ispoštovan ustavni minimum po kojem budžet AP Vojvodine treba da iznosi sedam odsto republičkog budžeta, a da je navodnih 8,4 odsto porerskih prihoda, koliko po tumačenju ministra finansija Mlađana Dinkića pripada Vojvodini samo fasada koja formalno treba da ispuni ustavni uslov. Ona je pritom objasnila da budžet nije isto što i poreski prihodi.
–  Ono što me plaši, jeste činjenica da verujem da je to svima više nego jasno ali da, prosto, odlučuju da tu činjenicu zanemare, ignorišu i da rade onako kako su od početka namislili – navela je ona.

Nezakonita sredstva na računu

Aleksandra Jerkov je Dinkića prozvala i zbog toga što je najavio da će se Vlada Republike Srbije u postupku donošenja budžeta konsultovati sa Vladom AP Vojvodine, da se to ipak nije desilo, a da je pokrajinska administracija zatim umesto dogovora dobila uvrede od strane Vlade Republike Srbije.
– Ne bi možda ni bilo toliko problema da AP Vojvodina ovim predlogom budžeta nije oštećena za devet milijardi dinara. Skupština Vojvodine je dala nekakve amandmane i, ukoliko ti amandmani ne budu usvojeni, verujte da, ne samo da ovaj predlog budžeta neće naići na podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine, nego će se vrlo brzo naći i pred Ustavnim sudom – rekla je ona. Takođe, rekla je da će, po Dinkićevim rečima budžet Vojvodine iznositi 70,5 milijardi dinara, ali da nije bitna samo količina, nego i struktura tog novca, zbog toga što u tih 70,5 milijardi spada i 23 i po milijarde dinara koji ni po jednom zakonskom osnovu ne treba da se nalaze u budžetu AP Vojvodine.
Kako je dodala, reč je o sredstvima koja se koriste za zaposlene u obrazovanju na teritoriji AP Vojvodine, iako Pokrajina nema apsolutno nikakve nadležnosti nad osnovnim i srednjim obrazovanjem, kao i da ta sredstva u budžetu budu samo jedan dan a zatim se proslede onima kojima su namenjena.
– Jedini razlog koji ja vidim da ovim budžetom ta sredstva pripadnu  budžetu AP Vojvodine jeste taj da se budžet Vojvodine naizgled učini većim, da cifra koja će na kraju stajati u zakonskom predlogu bude formalno ona cifra koja ispunjava zadati minimum od sedam odsto. Zapravo, sve je jedna fasada koja ukazuje na to da u budžetu Srbije ovim predlogom fali ukupno 32 milijarde za AP Vojvodinu, što su i Vlada Vojvodine i Skupština Vojvodine i poslanici Lige socijaldmokrata Vojvodine pokušali da promene amandmanima – istakla je Jerkova.
 
Razmimoilaženja oko budžeta

Poslanica LSV je rekla da je zabrinjavajuće što na ovaj predlog budžeta, kao i prethodno predlog rebalansa i još nekoliko zakona koji se odnose na ovu materiju, različita viđenja imaju Ministarsto  finansija i Vlade sa jedne strane, i Fiskalni savet sa druge strane, a da se pri tom razmimoilaženja ne odnose na kozmetičke stvari. Ona je zapitala i zbog čega dolazi do tolikih razmimoilaženja i zbog čega ministarstvo finansija po ko zna koji put ne prihvata sugestije Fiskalnog saveta, ako je on izabran u skupštini, a čine ga ljudi koji su tu zahvaljujući svojoj stručnosti, iskustvu i kvalifikacijama.
– Prvo razmimoilaženje je slično kao i ono koje smo imali prilikom usvajanja rebalansa, a to je procena deficita. I tada je Fiskalni savet govorio da deficit neće biti onakav kakav je projektovan i sada to govori. Mi smo čuli ministra koji je rekao da će deficit biti 3,6 odsto, dok Fiskalni savet i, u krajnjem, i Međunarodni monetarni fond smatraju da će to biti 4 ili čak 5 posto – rekla je Jerkova dodajući da nije problem samo u procentu deficita, već i u tome kako se do tog deficita dolazi.
Ona je kao loše ocenila to što bi planirano smanjenje deficita trebnalo da se postigne prvenstveno povećanjem poreza i umanjenjem rasta penzija i plata u javnom sektroru što će, prema njenim rečima, pogoršati standard građana.
–  S jedne strane, imamo povećanje prihoda kroz povećanje poreza i inflacije a, s druge strane, imamo smanjenje rashoda, ali ne ono koje bi značilo neku strukturalnu ili suštinsku promenu, imamo smanjenje rashoda kroz to što će se građamnima ograničiti plate i penzije. To, složićete se, ne predstavlja osnovu za neko veliko oduševljenje – rekla je Jerkova ministru Dinkiću.
Takođe, ukazala je i na problematičan plan smanjenja subvencija koje će Republika Srbija davati, što zapravo nije slučaj, jer će se osim smanjenja  subvencije za Fiat, javnim preduzećima subvencije čak i povećati.
Centralizovan budžet
Jerkova je istakla i da je budžet izuzetno centralizovan, ne misleći pri tom na finansiranje AP Vojvodine, i upitala da li van Beograda postoji ijedna institucija kulture koju vredi finansirati iz republičkog budžeta, kojoj je potrebna sanacija ili kojoj je potrebna rekonstrukcija zgrada?
– Da li su van Beograda potrebne sportske hale, da li su van Beograda potrebne sportske dvorane?  Ja sam se nadala, kada su veliki regionalisti konačno došli u mogućnost da raspodeljuju sredstva u bužetu Republike Srbije, da ćemo imati naznake da će početi život van Beograda. Kulturni, sportski, kakav god, međutim, vidimo opet da u budžetu toga nema – rekla je ona. Zamerila je i na predviđenim sredstvima za poljoprivredu, ističući da treba još povećati subvencije poljoprivredi, ali one koje će ići direktno poljoprivrednicima za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. Dodala je i da joj je žao što u budžetnu nisu pronađena sredstva ni za trudnice.
– Mi smo pokušali da na to utičemo.Od 2006. godine, kada je vaš ministar Tomica Milosavljević ukinuo punu platu za trudnice, traje naša borba da se ovaj iznos pronađe u budžetu – rekla je Jerkova navodeći da se ne radi o velikim sredstvima. Podsetila je da je u prošlom mandatu Skupština grada Novog Sada prihvatila predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine da se trudnicama koje se nalaze na trudničkom bolovanju isplaćuju ta sredstva, ali da to pravotreba da imaju sve žene u Srbiji.

Koliko BIA ima zaposlenih?

Govoreći o mogućnostima za uštede, Jerkova je rekla da je interesuje koliko ima zaposlenih i Bezbednosno-informativnoj agenciji, jer ukoliko se masa njihovih plata podeli sa republičkim prosekom, ispada da je u BIA-i zaposleno nekoliko hiljada ljudi. Dodala je i da se uštede mogu pronaći i u onome što Fiskalni savet naziva protivzakonitim naknadama za pripadnike  MUP. Ipak, je za nju najveća misterija subvencionisana prodaja traktora u Republici Srpskoj.
– Zbog čega bi to bio trošak koji bi Republika Srbija imala za sebe? Zbog čega se recimo traktori ne prodaju po subvencionisanim cenama u Vojvodini – upitala je Jerkova.
Ona je ukazala i na to da poslanica LSV Olena Papuga pokušava već nekoliko meseci, u svakodnevnoj komunikaciji sa Ministarstvom obrazovanja, da dobije odgovor na pitanje šta se dešava sa niskotiražnim udžbenicima za osnovno obrazovanje, za koja nema sredstava u budžetu. Tu nije reč, kaže Jerkova, samo o udžbenicima za decu koja se školuju na drugim jezicima, a ne srpskom, već i o udžbenicima za decu sa smetnjama u razvoju i za decu u nekakvim stručnim školama. Ukoliko je istina da ne postoje sredstva u budžetu za te namene, dodaje Jerkova, to će onda biti još jedan osnov za tužbu pred Ustavnom sudu, zbog toga što je Republika Srbija dužna svoj deci da obezbedi pravo da se školuju na maternjem jeziku, kao i da svim učenicima u osnovnim školama obezbedi besplatne udžbenike.

(BILSV, 23. 11. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook