Jerkov: Tražićemo isti tretman za zastavu APV i zastavu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 11. 11. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Tražićemo isti tretman za zastavu APV i zastavu Srbije

NOVI SAD – Protestni skup Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom skidanja zastave AP Vojvodine sa novosadskih preduzeća JKP „Tržnica” i JGSP „Novi Sad”, održan je danas ispred „Tržnice”.

LSV

Okupljeni su nosili transparente „Ostavite Vojvodinu na miru“, „Vratićemo zastavu“, „Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine“, „Tako to rade legalisti – krše Ustav koji su sami doneli“. Nosili su i nekoliko desetina vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veliku zastavu, dugačku desetak metara.
Portparolka LSV i odbornica u Skupštini Grada Novog Sada Aleksandra Jerkov i predsednik GrO LSV Novi Sad Robert Kolar su na simboličan jarbol podigli zastave AP Vojvodine i Republike Srbije, a na ogradu „Tržnice“ su zakačili transparent „Ovde će se ponovo vijoriti zastava AP Vojvodine“.
Protestni skup je organizovao Gradski odbor LSV Novi Sad nakon što su u petak, 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma, sa jarbola JKP „Tržnica“ i JGSP „Novi Sad“ skinute zastave AP Vojvodine. Ovim preduzećima upravljaju kadrovi Demokratske stranke Srbije.

Ne poštuju ni Vojvođane, ni Skupštinu APV


- Liga socijaldemokrata Vojvodine, njeni aktivisti i građani Novog Sada su se danas okupili da kažu da ćemo svaki put kada neko bude skinuo zastavu AP Vojvodine mi biti ti koji će obezbediti da se ona vijori na svim onim mestima kako je to propisano odlukom Skupštine AP Vojvodine – rekla je Aleksandra Jerkov. Ona je istakla da je zastava AP Vojvodine definisana Ustavom Republike Srbije, da je pokrajinskom odlukom uređeno gde će ta zastava biti istaknuta, te da niko nema prava da, u zavisnosti od toga ko čini vlast na lokalu, odlučuje o tome da li će zastava APV biti istaknuta ili ne.
- LSV će u Skupštini Srbije pokrenuti inicijativu i podneti predlog za izmenu i dopunu Zakona o državnim obeležjima kojim će zahtevati da na teritoriji APV zastava Vojvodine ima isti tretman kao zastava Republike Srbije i da svi oni koji ne poštuju zastavu APV snose iste posledice kao i oni koji ne poštuju republičku zastavu. Tražićemo da ove izmene i dopune budu usvojene po hitnom postupku – najavila je Jerkova. Ona je istakla da se samovolji onih koji su najveći legalisti, a pokazuju da ne poštuju Ustav mora stati na kraj i da niko nema prava da na ovakav način poništava volju građana Vojvodine.
- Ne radi se ovde samo o zastavi AP Vojvodine i o tome da li će ona biti istaknuta ispred JKP „Tržnica“ ili ne. Ovde se radi o tome da neko ne poštuje ni Skupštinu Vojvodine, ni dva miliona građana koji su je birali, a samim tim pokazuje i koliko ceni same te građane – naglasila je ona.

DSS ne poseduje preduzeća


Odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje da će se skidanje zastave APV ponoviti, te da će to biti jedan vid sukoba između LSV i DSS-a, Jerkova je istakla da ona očekuje da će se to dešavati i u budućnosti, čime će DSS pokazati koliko cene Vojvodinu. Ona je ponovila da će Liga intervenisati i reagovati svaki put kada vojvođanska zastava bude skinuta.
- Ukoliko to bude neka vrsta kontinuiranog sukoba između DSS-a i Lige, to ne bi bio prvi put. Mi smo ponosni što mislimo različito o autonomiji Vojvodine od DSSa, koju, inače, kad je u pitanju autonomija Vojvodine, podržava Goran Davidović Firer – istakla je Jerkova. Napomenula je i da očekuje da će, kada se bude razgovaralo o izmenama i dopunama Zakona koji će LSV predložiti, neko morati da objasni zašto se Ustav poštuje samo u stvarima koje nekome odgovaraju, a u drugima ne.
- DSS ne poseduje JKP „Tržnica“, kao ni JGSP „Čistoća“. DSS ne poseduje prava da na ovakav način postupa sa simbolima APV i ovim pokazuju kako doživljavaju upravljanje gradom. Nikakva preduzeća nisu DSS-ova. Ona su vlasništvo građana zbog toga što ih građani i finansiraju – naglasila je Jerkova.

Silom menjaju Dan grada

Odgovarajući na pitanja novinara, portparolka LSV i odbornica u Skupštini grada Novog Sada, Aleksandra Jerkov je ocenila da je u petak Novi Sad na silu dobio novi Dan grada.
- Ja sam odrasla u gradu u kom je svako znao da je Dan grada ili 1. februar ili 23. oktobar. U petak smo prisustvovali jednom veoma čudnom događaju kada su vojska, crkva i gradski čelnici obeležili nešto što očigledno pokušavaju da uvedu kao nov Dan grada. Međutim, mislim da će građani na izborima moći da odluče da li je dan grada 1. februar ili 23. oktobar ili je to pak ovaj dan koji je apsolutno nepoznat Novosađanima i koji se nikada u istoriji Novog Sada nije obeležavao. U krajnjem, građani su to odlučili na prethodnih izborima, međutim, očigledno da onima koji sada čine gradsku vlast to nije bilo važno – naglasila je Aleksandra Jerkov.  

(BILSV,  11.11.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook