Klizimo ka dužničkom ropstvu prema Rusiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 07. 03. 2013. | Komentara: 0

Klizimo ka dužničkom ropstvu prema Rusiji

NOVI SAD - Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić rekao je danas da ne vidi razlog za donošenje krovnog sporazuma između Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa, jer u njemu nema nijednog kvantitativnog podatka, osim da će Srbija uvoziti pet milijardi kubnih metara gasa.

LSV

Milijarda dolara godišnjeg deficita sa Rusima

On je u okviru rasprave o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa u Srbiju rekao da u sporazumu ne navodi cena toga gasa, jer će se ona i sve ostalo regulisati posebnim ugovorima između Jugorosgasa i Srbijagasa, za koji je rekao da se ne zadužuje jedino kod zelenaša pošto više ne može da plati svoje obaveze. Stojšić je podsetio i da je prilikom sporazuma koji je vezan za NIS rečeno da će Srbija imati povlašćen položaj pri nabavci gasa.

- Sporazum kaže da ćemo godišnje morati da uvozimo pet milijardi kubnih metara gasa, iako je domaća potrošnja 2,5 milijarde, od čega je 500 miliona iz domaće proizvodnje. U isto vreme imamo energetski spor između Ukrajine i Rusije na ovu temu. Gasprom je fakturisao Ukrajini sedam milijardi dolara penala zbog toga što nije povučeno gasa onoliko koliko je dogovoreno. O platno bilansnoj situaciji Srbije prema Rusiji ne treba ni govoriti jer imamo godišnji deficit u spoljno trgovinskoj razmeni od milijardu dolara. Ne znam šta ćemo mi tačno izvoziti u Rusiju da bismo pokrili deficit. Koliko jabuka treba da izvezemo u Rusiju da bismo pokrili ovakvu bilansnu situaciju? - upitao je Stojšić.

Hrvati pripremaju alternativno snabdevanje energentima

Poslanik LSV je ukazao da Hrvatska sa Katarom priprema projekte za alternativno snabdevanje energentima, iako žele da budu deo Južnog toka, dok to nije slučaj sa Srbijom.

- Ono što kod nas jedino vidimo je pravac orijentacije prema Ruskoj Federaciji. Ono što zabrinjava je to da, iako se kaže da je godišnja potrošnja duplo manaj od one koja je predviđena, treba da kupujemo duplo više gasa, jer ćemo gasifikovati celu Srbiju. Ne znam na osnovu kojih podataka se tako nešto tvrdi. Ukoliko se nastavi ovakva strategija negativnog bilansa prema Rusiji, doći ćemo u situaciju da budemo u dužničkom ropstvu i da će za taj dug Rusi moći da preuzmu naš kompletan energetski sektor. Tada nam Ministarstvo za energetiku neće biti potrebno, a moći ćemo da imamo samo Ministarstvo za bioenergiju, a za energiju  ćemo morati da zovemo nekog u Moskvi pa će nam oni reći koliko će energenti da koštaju - zaključio je Đorđe Stojšić.  

(BILSV, 07.03.2013)






Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook