Kolar: Obaranje tendera uspešna privredna grana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 03. 2015. | Komentara: 0

Kolar: Obaranje tendera uspešna privredna grana

NOVI SAD – Tokom današnje rasprave u Skupštini AP Vojvodine, koja se ticala javnih nabavki za institute u Sremskoj Kamenici, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar je upozorio na dvostruke aršine koji postoje u radu Komisije za zaštitu prava oponuđača.

LSV

Kolar je ocenio da je obaranje tendera jedna od uspešnijih grana privrede u našoj zemlji, te da postoje brojne „firme“ koje imaju jednog ili dva zaposlena, ali i pravo da učestvuju na bilo kojem tenderu, a da se zatim žale Komisiji na izbor ponuđača i obaraju tendere.

– Ovo nije teorija, ovo je praksa. To se vrti u krug dokle god onaj koji je, po svim kriterijumima, trebalo da dobije taj posao, ne pozove tu fantomsku firmu, ponudi joj određeni procenat i oni povuku svoje žalbe. To je, na žalost, praksa u svim mogućim sferama i gotovo na svim javnim nabavkama – istakao je Kolar.

I Komisija na zadatku

U slučaju nabavki za Kamenicu 2, navodi Kolar, za tim scenarijom nije bilo potrebe jer je taj posao na sebe preuzela Komisija za zaštitu prava ponuđača. Kao primer naveo je poništenu javnu nabavku, zbog prihvaćanja žalbe jednog od ponuđača, uz obrazloženje da je svih pet stavki iz javne nabavke stavljeno na jednu partiju.
– Samo godinu dana kasnije republičko ministarstvo raspisalo je javnu nabavku, takođe po jednoj partiji, ali u ovom slučaju za sedam stavki, a ne za pet. Isti taj ponuđač se nije žalio. Ja tu, moram priznati, vidim nekakvu spregu između ponuđača i komisije koja bi trebalo da zaštiti prava ponuđača, a ne da sa njima po tom pitanju sarađuje – upozorio je Kolar. Govoreći o inicijativi SNS, na osnovu koje je i sazvana današnja sednica, poslanik LSV je rekao da ne vidi ništa što se tiče odgovornosti pokrajinske administracije u vezi sa raspisivanjem navedene javne nabavke ili njenom procedurom.

Problematične javne nabavke

– Pokrajinske institucije su raspisale javnu nabavku, propisale kriterijume i to je sve što se od njih očekuje. Obezbedile novac, i to obezbedile novac iz sredstava za koja su se zadužile. Jer kao što smo već čuli, Republika nije ispunila svoje obaveze, pa nije bilo drugog načina – naveo je Kolar. Podsetio je na sličan primer vezan za Klinički centar Srbije, čiji je tender prošao, a finansiran je iz donacije Kontrole leta. Kolar je ocenio da su javne nabavke i oblast koju uređuje Zakon o javnim nabavkama u velikom problemu, a da bi sve bilo daleko bolje kada bi to na pravi način bilo uređeno, sa posebnim akcentom na institucije zdravstvenog sistema. Šef poslaničke grupe SNS Predrag Matejin je verbalno napao Kolara i LSV da se protive Republici i „ne poštuju Ustavni sud niti bilo što je iz Srbije, a ne iz Vojvodine“. Kolar mu je na to odgovorio da Liga može da ne glasa za Ustav ili da se ne slaže sa mišljenjem određene institucije, ali da ih poštuje.

– Kao što poštujemo Ustav i kao što bi smo voleli da Ustav bude poštovan i u kategoriji koja se odnosi na finansiranje AP Vojvodine od strane republičke vlade – zaključio je Kolar.

(BILSV, 20. 03. 2015)



Saopštenja | Ponedeljak, 03. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Naši odbornici izabrani u veliki broj lokalnih skupština

Na proteklim lokalnim izbora, odbornički kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI osvojilii su mandate u brojnim lokalnim skupštinama.
Odbori LSV | Četvrtak, 30. 05. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin protiv nasilja: Oni uništavaju, mi popravljamo. Vratićemo pristojnost u Zrenjanin!

Kandidati za odbornike Skupštine grada koalicije "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" okrečili su kuću u naselju Mala Amerika, na kojoj su u dva navrata uništeni bilbordi.

Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook