Korak napred u razvoju Pokrajine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 13. 06. 2013. | Komentara: 0

Korak napred u razvoju Pokrajine

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu podržala je danas svojim glasovima usvajanje Odluke o donošenju programa implementacije Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine (RPP APV) za period 2013 - 2017. godine.

LSV

Kako je tokom rasprave ukazala zamenica predsednika poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević, Regionalni prostorni plan AP Vojvodine je osnova daljeg razvoja Pokrajine jer se na osnovu njega donose svi ostali strateški dokumenti iz različitih oblasti, a da je dokument koji je danas usvojen još značajniji.

Značajan uticaj LSV


Ona je podsetila da je LSV pre dve godine, aktivno učestovala u javnoj raspravi povodom donošenja Regionalnog prostornog plana APV, a da su stranački Stručni saveti iz oblasti urbanizma, graditeljstva, privrede, energetike, kulture, zdravstva, saobraćaja i telekomunikacija pripremili ukupno 81 primedbu na Nacrt regionalnog prostornog plana Vojvodine, od čega je u potpunosti usvojeno 43 u potpunosti, a delimično još četiri. Kao posebno važne, Sedlarevićeva je istakla primedbe LSV o neophodnosti formiranja nekoliko stručnih zavoda u Vojvodini, koje su se našle u konačnom tekstu regionalnog plana. Pored toga, ona je iznela nekoliko primedaba na navedeni program implementacije Regionalnog prostornog plana APV,  među kojima i kašnjenje u njegovom donošenju, budući da je rok za to bio decembar 2012. godine.

– Podsetiću da smo kasnili sa donošenjem Regionalnog prostornog plana APV, koji je donet u decembru 2011 godine, . Sada smo u prilici da svedočimo o tome da kasni i prvi horizont implementacije plana od 2013. do 2017 – navela je ona upozorivši da zbog toga najverovatnije neće ni biti drugog horizonta implementacije pošto Prostorni plan APV važio do 2020. godine.

Novi Sad još bez gradske bolnice

Kao jedan od većih problema, Sedlarevićeva je navela to što pripremne radnje za izgradnju Kliničko bolničkog centra Novi Sad, koji se u RPP APV našao na inicijativu Lige, predugo traju, čak do 2016. godine. Naime, do tada je predviđeno vreme da se definišu indikatori za analizu aktuelne situacije analizom zdravstvenog stanja stanovništva u AP Vojvodini, uspostavi zdravstveni informacioni sistem, mapira mreža zdravstvenih ustanova i bolničko zdravstvene zaštite, sakupe i analiziraju  podaci o kadrovima i podaci o opremi.

– Ukoliko nam ovoliko vremena treba samo za pripremne  radnje, da izvršimo samo procenu resursa i kapaciteta, ne mogu a da ne zapitam koliko će nam onda trebati za izradu projekta, odabir lokacije, prikupljanje dozvola za izgradnju i samu realizaciju ovako bitnog projekta – navela je Sedlarevićeva. Istakla je i da bi možda trebalo razmisliti da se navedene radnje ubrzaju i da u dogledno vreme započne planiranje i izgradnja preko potrebnog Kliničko-bolničkog centra Novi Sad.

Ne odustajemo od zavodâ

Sedlarevićeva je istakla i da Liga socijaldemorkata Vojvodine neće odustati od osnivanja zavodâ predviđenih RPP APV, poput Geološkog zavoda AP Vojvodine, koji se nije ni našao u program implementacije.

– Ovo je za nas sporno, pošto bismo nakon njegovog formiranja konačno u ovoj oblasti mogli da detaljno i kvalitetno pratimo situaciju na teritoriji cele Vojvodine i da imamo svoje geološke karte. Nažalost, plašim se da bi to što se Geološki zavod Vojvodine našao u RPP APV, ali nema ga u programu implementacije, možda moglo da znači da neko iz pokrajinske administracije nedovoljno želi da koristimo mogućnosti koje nam postojeći zakoni Republike Srbije i nadležnosti AP Vojvodine omogućavaju – rekla je ona. Podsetila je da se slično dogodilo i sa inicijativom LSV za reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku, koji se nije ni našao u Regionalnom prostornom planu, a od čijeg osnivanja Liga takođe neće odustati.  

(BILSV, 13. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook