Kostreš: Dosta ponižavanja Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 27. 12. 2012. | Komentara: 0

Kostreš: Dosta ponižavanja Vojvodine

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Zakon o Razvojnom fondu AP Vojvodine jer misle da je to poniženje APV, dva miliona građanki i građana i poniženje vojvođanske administracije, istakao je kasno sinoć zamenik predsednika LSV i narodni poslanik Bojan Kostreš.

LSV

Tokom rasprave o predlogu tog zakona, Kostreš je ukazao da čitava priča oko Razvojnog fonda AP Vojvodine govori o tome kakav je odnos prema njoj i šta aktuelne vlade u Beogradu, ne samo sadašnja, nego i sve ranije misle o Pokrajini. Takođe, Kostreš je rekao da su ligaši branili pravo AP Vojvodine da ima svoju, vojvođansku, razvojnu banku ne ulazeći u to da li je ona radila dobro ili loše, dodajući da o tome treba da odluči njen osnivač, pokrajinska administracija.

Kome smeta pokrajina

Zamenik predsednika LSV je ukazao na to da Vojvodina ima pravo da ima svoju razvojnu banku, odlučuje o svom razvoju i utiče na ekonomske prilike na svojoj teritoriji, zbog toga što je autonomna pokrajina.
– Ako neko želi da ukine AP Vojvodinu, što je legitiman politički stav, onda ajde da se kaže: uništićemo Vojvodinu, ukinućemo je! Ne treba Vojvodina da postoji, pa samim tim ne treba da postoje ni institucije AP Vojvodine, ni njena administracija, niti bilo koja aktivnost koju Skupština Vojvodine ili Vlada Vojvodine uradi – rekao je Kostreš. On je podsetio da o potezima vojvođanske administracije najbolje govori podatak da je ona neprekidno na vlasti od 2000. godine do danas.
– Neće biti da građanke i građani AP Vojvodine ne vide rezultate i ono što se radi i u Skupštini AP Vojvodine i u Vladi. Pitanje da li Vojvodina može imati svoju razvojnu banku je pitanje da li Vojvodina može da donosi odluke o svom razvoju i da li može da upravlja svojim resursima – naveo je on.

I drugima dati ono što ima Vojvodina


Komentarišući raniju diskusiju nekog od poslanika, koji je rekao da je Vojvodina time što ima razvojni fond u boljem položaju od ostalih delova Republike Srbije gde oni ne postoje, Bojan Kostreš je zapitao zašto se ne napravi Razvojni fond Šumadije ili Razvojna banka Moravske oblasti? On je rekao da se zbog dovođenja u ravnopravniji položaj građana Srbije, ne treba uništavati vojvođanska autonomija, te da niko iz Vojvodine nema ništa protiv da se formiraju razvojne banke i u ostalim regionima u Srbiji.
– Pa jel’ dole u lokalu, u regionima ne sedi niko ko ima ideju kako treba razviti svoj region i kako treba uticati da se bolje i efikasnije radi na otvaranju razvojnih perspektiva? Srbija će biti jaka onda kada svi njeni regioni budu dovoljno jaki i ekonomski razvijeni. A neće se razviti ako sve nabijemo u Beograd i ako se o svemu bude odlučivalo u Beogradu. I zato ligaši neće glasati za ovaj zakon – istakao je zamenik predsednika LSV.

Ko je sve odgovoran?

Komentarišući opaske da za tu situaciju nisu krive samo Skupština i Vlada Srbije, nego i pokrajinska administracija, Kostreš je rekao da aktuealni predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, čiji su mu stavovi bliski, nije odgovoran za sadašnju situaciju, te da ne treba da „prima udarce“.
– Stalno se pokušava da se Vojvodini oduzme svaka njena nadležnost, stalno se pokušava da se onemogući da Vojvodina samostalno utiče  na svoj razvoj i upravlja sopstvenim resursima. Svaki put kada pitamo gde su naše pare, dobijemo etiketu da smo separatisti, a mi ne želimo da uzimamo tuđ novac. Mi samo želimo da upravljamo svojim resursima i da pomognemo svakom delu Srbije, koji hoće da krene našim stopama, da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i da pomognu razvoj – rekao je Kostreš i upitao zašto sve mora da bude u Beogradu, centralizovano i zašto za sve mora da se dobije mišljenje republičke vlade?
 
(BILSV, 27. 12.  2012.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook