Kostreš: Izborni sistem da bude pravedniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 12. 03. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Izborni sistem da bude pravedniji

NOVI SAD - Praveći predlog izbornog zakona mi smo polazili od činjenice da Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Republika Srbija treba da bude decentralizovana i regionalizovana država, izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i dodao da Liga očekuje sugestije na svoj predlog.

LSV

Mnoštvo opština bez predstavnika u parlamentu


- Mi predlažemo da u Srbiji imamo pet izbornih jedinica, da jedna izborna jedinica bude Vojvodina, druga Grad Beograd, treća Šumadija i zapadna Srbija sa sedištem u Kragujevcu i četvrta jugoistočna Srbija sa sedištem u Nišu. Peta izborna jedinica bi, u suštini, obuhvatila sve one birače koji nisu uključeni u biračke spiskove u ove četiri izborne jedinice. Prosečno bi se jedan poslanik birao na 27.000 birača i mislimo da je to pravedno, jer bi bila mnogo bolja zastupljenost svih krajeva Republike Srbije – izjavio je Kostreš danas u Novom Sadu. Dodao je da sada u Skupštini Srbije poslanici dolaze iz nekoliko velikih centara, a 101 opština nema nijednog svog predstavnika u parlamentu.

Kada je u pitanju podrška drugih stranaka, Kostreš je ukazao da je optimista, jer nijedna politička stranka, ni vladajuća ni opoziciona, nije negativno reagovala. Kako je rekao, predlog je iz ugla ligaša najbolji, ali je LSV spremna da primi određene sugestije i predloge.

- Mislim da je vreme da se izborni sistem u Srbiji promeni i mislim da on treba da bude posledica konsenzusa što je moguće većeg broja poslaničkih grupa i stranaka, jer je nemoguće napraviti izborni sistem koji će svi podržati. Ali verujem da će velika većina pozitivno reagovati na naš predlog – istakao je Kostreš.

Pravo vreme za promenu zakona

Napomenuo je da nije dobro menjati izborne zakone u izbornim godinama, a da je sada pravo vreme za pokretanje ove teme jer smo daleko od redovnih republičkih izbora, a, po njegovom mišljenju, ne treba očekivati ni vanredne izbore. Moguća je jedino rekonstrukcija, jer je to već, kako je ocenio zamenik predsednika LSV, način ponašanja premijera, da na svakih šest meseci ili godinu dana obavlja određene korekcije Vlade.

- Zbog toga je LSV još prošle godine inicirala da se formira jedna radna grupa u Skupštini Srbije koja bi se bavila promenom političkog sistema. Znači, ne samo pitanjem novog izbornog zakona, nego i drugim pitanjima koji su vezani za politički sistem i finansiranje stranaka, izbor predsednika republike, decentralizacija i regionalizacija Srbije i mnoga druga pitanja. Da probamo da postignemo jedan konsenzus o promeni političkog sistema i da tako polako uvodimo Srbiju u neophodnu ustavnu reformu do koje mora doći. Do koje neće doći tako brzo, ali do ulaska Srbije u EU se mora uraditi i mislim da je ovo pravi početak – naglasio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 12.03.2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook