Kostreš: LSV podnosi Deklaraciju za novi Ustav Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 24. 01. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: LSV podnosi Deklaraciju za novi Ustav Srbije

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine u narednih desetak dana podneće Skupštini AP Vojvodine Deklaraciju kojom će zatražiti da se pokrajinski parlament izjasni o potrebi za pokretanje izmene postojećeg ili donošenje novog Ustava Srbije, najavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

LSV

Deklaracijom se želi ukazati da je ustavni položaj Vojvodine neprihvatljiv i da će u procesu evrointegracija Ustav svakako morati biti promenjen, rekao je Kostreš Tanjugu.
 
Potrebno jedinstvo po pitanju autonomije
 
- Deklaracijom želimo da kažemo da vojvođanska autonomija mora biti bazirana na evropskim standardima i stečenim pravima - rekao je on i objasnio da se Deklaracijom ne traži da Vojvodina ide putem dezinegracije Republike Srbije koja, kako je naglasio, mora ostati jedinstvena.
 
- Nikome nije cilj da pravi nove podele, već, naprotiv, želimo da postignemo jedinstvo po pitanju autonomije - istakao je Kostreš.
 
On je kazao da će termin podnošenja Deklaracije zavisiti od brzine razgovora LSV s poslaničkim grupama u pokrajinskom parlamentu.
 
- Želimo da razgovaramo sa svakom poslaničkom grupom pojedinačno i pokušamo da po tom pitanju postignemo konsenzus. Pokušaćemo da obezbedimo većinu, a onda da s Deklaracijom izađemo pred pokrajinsku Skupštinu - rekao je Kostreš. On je istakao da će, i ukoliko ne obezbedi većinu, LSV izaći sa Deklaracijom u Skupštinu ali će, kako je kazao, tada Liga znati da će morati sama da se bori za tu ideju, jer će ostali, kako je naglasio, biti zadovoljni sramnim položajem Vojvodine u Ustavu Srbije.
 
Sedam posto najveća greška Ustava
 
Prema Kostrešovim rečima, ustavno-pravni položaj Vojvodine je neprihvatljiv i jasno je da nikakvo novo pisanje Statuta ili njegovo prepravljanje, neće Vojvodinu dovesti u situaciju da na pravi način akumulira svoju autonomiju.
 
- Nemoguće je bilo šta promeniti iz prostog razloga što je ustavni okvir loš. Sedam procenata (republičkog budžeta za Vojvodinu) je najpogrešnija stvar koja je mogla da uđe u Ustav, a svedoci smo da se ni ona godinama ne ostvaruje – ukazao je zamenik predsednika LSV.
 
On je kazao da se nada da će u Skupštini AP Vojvodine naići na razumevanje, kako kod koalicionih partnera, tako i kod opozicije, a ukoliko za Deklaraciju ne dobiju podršku koalicionih partnera, naknadno će odlučiti o koracima koje će preduzeti.
 
- LSV na sebe povlači odgovornost da stane na čelo tog posla i spremni smo da taj posao uradimo do kraja. I ukoliko ne dobijemo podršku u skupštini, nikada se nećemo odreći ideje da se mora pisati novi Ustav i da položaj Vojvodine mora biti redefinisan u okviru tog Ustava - zaključio je Bojan Kostreš.
 
(BILSV, 24.01.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook