Kostreš: Lustracija se mora sprovesti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 06. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Lustracija se mora sprovesti

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da se lustracija u Srbiji mora sprovesti ako zemlja želi da ide dalje i da će ta stranka pokušati da dobije podršku narodnih poslanika za zakazivanje sednice Skupštine na kojoj bi bio donet novi zakon.

LSV

Ono zbog čega se lustracija mora sprovesti je "izvor svih zala" koja se dešavaju u Srbiji, rekao je Kostreš Tanjugu.

Neophodna 84 potpisa

Za dva dana ističe rok važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg pod nazivom Zakon o lustraciji, a Kostreš tim povodom ističe da Srbija i ljudi kojima je stalo do Srbije ne mogu odustati od lustracije i da je LSV nebrojeno mnogo puta predlagala da se važenje tog Zakona produži.
– LSV je u prošlom sazivu republičkog parlamenta pokušala da se izbori za produženje važenja Zakona i nije uspela, nismo uspeli ni u aktuelnom sazivu i ono što preostaje kao jedna od mogućnosti jeste da kada ovaj Zakon istekne, probamo da dobijemo podršku 84 poslanika, da zakažemo novu sednicu Skupštine na kojoj bi doneli novi Zakon koji bi se odnosio na ovo pitanje – rekao je Kostreš, ponovivši da Srbija ne sme odustati od sprovođenja lustracije.

Vojvodina „izlog“ prema Evropi

Kostreš, koji je i generalni sekretar LSV, govoreći o aktuelnoj situaciji u AP Vojvodini rekao je da se Vojvodina nalazi u teškoj situaciji i da, kako je kazao, svi oni koji "pokušavaju ekonomskim, finansijskim i bilo kojim drugim merama da unište Vojvodinu, duboko greše i rade na šteti čitave Srbije i evropske budućnosti Srbije".
– Da sam ja na mestu vladajuće strukture u Republici, od Vojvodine bih pravio 'izlog' prema Evropi. Vojvodina mora da bude most između Srbije i Evrope, jer je višejezična, višekulturalna, multikonfesionalna regija, koja je Evropa u malom – rekao je Kostreš, dodajući da duboko greše oni koji ne vide da je "Vojvodina samo prednost Srbije i da Vojvodina može da pomogne Srbiji u evrointegracijama". Kostreš je naglasio da se nada da će biti dovoljno sluha i dovoljno razumevanja za Vojvodinu i da će, kako je kazao, "vladajuće strukture na republičkom nivou prihvatiti da Vojvodina bude onaj deo Srbije koji će Srbiji pomoći da uđe u Evropsku uniju".

(BILSV, 08. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook