Kostreš: Pronaći snagu da se prevaziđu problemi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 09. 10. 2013. | Komentara: 0

Kostreš: Pronaći snagu da se prevaziđu problemi

BEOGRAD – Odnosi u vladajućoj koaliciji u AP Vojvodini, naročito međuljudski, veoma u loši pa Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je potrebno skupiti dovoljno snage i pameti da se problemi prevaziđu i nastavi dalje, a ukoliko ne bude postojala mogućnost da se prevaziđu problemi i pronađe rešenje za nesporazume koji postoje, onda će se Liga dalje o tome izjašnjavati i razmišljati, a nije isključeno da u jednom momentu možda napusti tu koaliciju, ocenio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ na Radio-televiziji Vojvodine, Kostreš je rekao da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja jer je prioritet Lige poboljšanje odnosa i rešavanje nagomilanih problema, kako bi se, uz manje ili više uspeha, nastavilo kao i prethodnih 13 godina.

Nije vreme za izbore

Zamenik predsednika LSV je rekao i da je posao opozicije da kritijkuje vlast, ali da za vanredne izbore u Vojvodini moraju da postoje razlozi, a da ih Liga u ovom trenutku ne vidi, te da bi možda lakše mogao da pogodi sedmicu na Lotou nego kad će u Vojvodini i Srbiji biti izbori. Dodao je da nije tajna da odnosi LSV i DS, a kako čuje i SVM i DS, nisu dobri.
– DS ima svoje stavove o Vojvodini. SNS ima relativno bliske stavove o Vojvodini, samo što demokrate malo lepše pričaju o vojvođanskoj autonomiji. Svaki put kad odu u opoziciju onda se sete da Vojvodini treba veća autonomija – rekao jer Kostreš dodajući da se onda od LSV traži da se izjasni da li je za ove ili one.
– Nismo mi ni za ove, nismo ni za one, mi smo za građane Vojvodine i za naš program – rekao je Kostreš. Na konstataciju da slično govore i u SVM, Kostreš je rekao da ni on ni predsednik Lige Nenad Čanak nisu razgovarali sa predsednikom SVM, a da on ima dobru komunikaciju sa Balintom Pastorom.

LSV bi mogla da sruši vlast

On je podsetio i da Liga godinu dana upozorava na stvari koje se dešavaju i sa kojima se ne slaže, a koje su uglavnom u domenu međuljudskih odnosa i neispunjavanja dogovora. Ipak, naveo je da je juče od predsednika Pokrajinskog odbora DS Miroslava Vasina stigao poziv da se razgovara o problemima, dodajući da samo njegova dobra volja nije dovoljna.
– Ovo što je gospodin Vasin pokrenuo priču, ja se iskreno nadam da je to potreba i Demokratske stranke da sednemo, da razgovaramo i da rešimo probleme – rekao je Kostreš podsetivši da ništa od dogovorenog prilikom stvaranja aktuelne vladajuće koalicije nije rešeno. Dodao je da se Liga uvek dovodi pred svršen čin, a kad se pobuni onda se postavlja pitanje da li će Liga da izda Demokratsku stranku li neće i da li hoće da sruši Pajtića.
– Mi da hoćemo, mi bi ga srušili. Šta vi mislite, kada bi Liga izašla iz vlasti da se vlast pokrajinska ne bi srušila kao kula od karata? Jel stvarno neko misli da je vojvođanska vlast toliko stabilna – zapitao je on a na opasku da je Pajtić nedavno rekao da je pokrajinska vlast nikad čvršća, Kostreš je rekao da je to Pajtićevo ubeđenje.
– I Đilas je bio toliko ubeđen da mu niko ništa ne može, pa smo videli – rekao je Kostreš ističući da Liga neće da bude ni alibi niti glasačka mašina ni Demokratskoj stranci niti bilo kome drugome.

Politički kontakti postoje

Bojan Kostreš je rekao i da politički kontakti između SNS i LSV postoje, ali da nema konkretnih razgovora niti su postignuti bilo kakvi dogovori o bilo čemu.
– Mi nemamo problem sa tim. Ako budemo sa SNS postigli bilo kakav dogovor, LSV će prva izaći i reći: Seli smo sa njima, dogovorili smo se to i to – rekao je Kostreš. Podsetio je i da je na prethodnom kongresu LSV doneta odluka da je dobrodošla saradnja sa svima koji sprovode program Lige socijaldemokrata Vojvodine. Na pitanje da li i Pajtić sprovodi program Lige, Kostreš je rekao da sprovodi u delovima oko kojih je postignut dogovor, a da postoje nesuglasice oko stvari oko kojih su nesuglasice postojale i ranije.
– Mi nemamo problem sa stvarima u kom pravcu treba da ide Vojvodina. Mi imamo problem samo zato što se milion stvari koje smo se dogovirili ne sprovode, što se koalicionih partnera Demokratska stranka seti samo kad zagusti i što se, otprilike, Liga posmatra, pretpostavljam i SVM, kao neka opcija koja treba da glasa za njihove genijalne predloge. To je problem koji treba da prevaziđemo – ukazao je Kostreš. Ponovio je i da oni koji imaju dokaze da u Vladi ili administraciji Vojvodine postoji organizovana grupa koja se bavila korupcijom i kriminalnim radnjama, to predaju nadležnim državnim organima.
– Ne sme se dozvoliti da se zbog eventualne korupcije, nedokazane u ovom momentu, urušavaju vojvođanske institucije. Jer, šta to znači ako se u jednom momentu pokaže da, recimo, penizoni fond ima korupciju, da li to znači da treba da ukinemo penzije? Ako u vojsci ima korupcije, sad se u vojsci nešto šuška, da li to znači da treba da zatvorimo vojsku, da je ukinemo – pitao je Kostreš.

Bezbednost građana ugrožena

Na pitanje zbog čega bi Vojvodini bile potrebne službe bezbednosti, pored policije, što je pre nekoliko dana zatražio Nenad Čanak, Kostreš je rekao da je bezbednost građana i građanki Vojvodine ugrožena, te da se u Novom Sadu živi kao nekada u Čikagu.
– Meni je potpuno nelogično da na teritoriji Vojvodine ne postoji jedna koordinacija policijskih uprava koje će zajedno sprovoditi određenu politiku, u smislu bezbednosne politike, na teritoriji čitave Vojvodine. Ne tražimo mi sada novu vojvođansku policiju sa vojvođanskim uniformama. Isti ti policajci, samo da budu drugačije organizovani i da sarađuju sa pokrajinskom administracijom. Kao što postoji policijska uprava u Beogradu – rekao je Kostreš.
Ekonomske mere blede i loše
Komentarišući nove ekonomske mere Vlade Srbije, Kostreš je rekao da ih LSV neće podržati, a da se povodom njih nije oglašavala jer su „blede i neočekivano loše“. Dodao je da vlada, ako je zbog toga rekonstruisana, nije morala ni biti rekonstruisana.
– Došli smo u situaciju da se opet podiže PDV, što znači da će opet biti povećani troškovi života. To opet znači da nije tačno da penzije neće biti smanjivane. One možda neće nominalno biti smanjivane, ali će suštinski biti manje – upozorio je Kostreš. Dodao je da će LSV, kao odgovorna opozicija sa svojim predlogom mera izaći narednih dana, nakon što ih usvoje stranački organi. Na pitanje da li na podršku ekonomskim merama vlade Ligu ne obavezuje ni državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, Kostreš je rekao da je tu reč o manipulaciji kojom se želi predstaviti kao da Liga prelazi na drugu stranu.
– Ona je bila članica Demokratske stranke, pa iz DS došla u Ligu, pa iz Lige došla u Demokratsku stranku zajedno sa Aleksandrom Jerkov. Onda je prešla u SDPS, pa je onda imenovana za državnog sekretara. I najmanje se u svemu tome zadržala u Ligi – istakao je Kostreš dodajući da je to onda neko došapnuo „nezavisnim medijima“.
– Pretpostavljam da su to naši prijatelji iz Demokratske stranke, ne vidim ko bi drugi to mogao da im kaže – istakao je Kostreš.

(BILSV, 09. 10. 2013)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook