Kostreš: Vojvodina je pitanje svih pitanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 14. 01. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina je pitanje svih pitanja

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da sarađuje sa svakim ko želi da pod datim okolnostima uradi što je moguće više za pitanje autonomije Vojvodine i za postizanje onog statusa za koji se LSV zalaže, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

On je novinarima u Novom Sadu rekao da će prvo i pre svega Liga to pokušati da uradi sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara, te da će u tim okvirima raditi na pronalaženju onih rešenja koja su prvenstveno prihvatljiva za LSV, a posle i za ostale koalicione partnere.

Zamena teza o podršci LSV

Sa druge strane, Kostreš upozorava da je priča o saradnji sa SNS, odnosno da DS gubi podršku Lige, zapravo zamena teza podsetivši da su stavovi LSV po pitanju Vojvodine zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina garantovane Ustavom, i da će se sarađivati sa svima koji su spremni na to. Ukazao je i da između SNS i DS ne postoji dramatična razlika po pitanju ustavnog položaja Vojvodine.
– Ono što Vojvodina danas ima, a to je tih sramnih sedam posto i sve ostalo vezano za njih, je posledica zalaganja DS. A SNS se zalaže za ostajanje autonomije Vojvodine na ustavnom nivou. Dakle, mi ne vidimo razliku između te dve stranke i ono na čemu mi insistiramo jeste da se ustavni položaj Vojvodine mora menjati u okviru Republike Srbije po zadatim procedurama. I mi smo spremni da razgovaramo sa svima onima koji su spremni da zajedno sa nama učestvuju u tom poslu. U ovom momentu nema nikakvih razgovora o menjanju aktuelne većine u pokrajinskoj vladi – rekao je Kostreš. Dodao je da ne zna hoće li toga biti u budućnosti, ali da će na takvim razgovorima pitanje ustavnog položaja Vojvodine biti pitanje broj jedan.
– Pitanje jeste upravo to - koliko je SNS spremna da promeni svoju politiku prema AP Vojvodini, odnosno koliko je spremna da se približi našim stavovima ili spremna da zajedno sa nama pronađe zajednički sadržalac koji je vezan za punu autonomiju Vojvodine – rekao je zamenik predsednika LSV.

Dosledni odluci Kongresa 2012.

Kostreš je ukazao i da je poslanička grupa LSV najmanje puta glasala za predloge Vlade Republike Srbije, ukazujući da je podržala sve predloge koji su bili vezani za Briselski sporazum, Marijin zakon, kao i još neke zakone na koje su usvojeni amandmani LSV.
– Kada smo govorili o naprednjacima, govorili smo o onim stvarima koje je ova vlada, aktuelna vlada, uradila brže, bolje, efikasnije od vlade koju smo mi podržavali. Ne vidimo ništa loše u tome da kažemo istinu. Prosto, SNS, odnosno vlada Ivice Dačića u kojoj je SNS najveći koalicioni partner, je za godinu dana potpisala Briselski sporazum, što vlada koju smo mi podržavali nije uspela za četiri godine – rekao je on. Ponovio je i da je pohvala lidera LSV Nenada Čanka na račun Aleksandra Vučića, koja se stalno iznova pominje, bila vezana za bezbednosnu situaciju u Novom Sadu i nepostojanje načelnika policije, što je ubrzo promenjeno.
– Iz te jedne rečenice, sada neki, zlonamerni ili ne zlonamerni, neću da ih kvalifikujem, ljudi izvlače celu priču oko toga da je LSV u saradnji sa SNS. Posle Kongresa 2012. godine mi smo doneli vrlo jasnu odluku - sarađivaćemo sa svima koji se približe našim političkim stavovima. I to i sprovodimo – istakao je on.

Da pitanje ne postane problem

Govoreći o predstojećoj promeni Statuta APV, Kostreš ističe da se mora voditi računa o tome da je vladajuća koalicija u Republici Srbiji drugačija od one u AP Vojvodini, kao i da do konačnog rešenja ne može da se dođe bez saradnje obe vladajuće strukture, odnosno šireg političkog konsenzusa.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je spremna da sarađuje na ovim temama i po ovim pitanjima koja su za nas značajna sa svima, ako će to kao posledicu dati konačan rezultat – rekao je on upozorivši i da bi se pitanje AP Vojvodine, ukoliko se ne reši, vrlo brzo moglo pretvoriti u problem što Liga nikako ne želi. Na pitanje da li dugogodišnji partneri DS i SVM mogu da ispune očekivanja Lige, Kostreš je rekao da će se to ubrzo videti, podsetivši pri tom na prošlogodišnju deklaraciju prilikom čijeg usvajanja su ispoštovani stavovi LSV.
– Skupština AP Vojvodine  je formirala jednu komisiju koja treba da se bavi pitanjem Statuta i tu smo postavili vrlo jasno naše zahteve. Ukoliko oni budu usvojeni, nema razloga da ne nastavimo sa saradnjom. Ukoliko  ne budu usvojeni, Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine će odlučiti u kom pravcu će se dalje kretati naša politika – rekao je zamenik predsednika LSV dodajući da u ovom momentu ne očekuje vanredne pokrajinske izbore.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine nije lojalna političkim partnerima, lojalna je politici. Ukoliko se ta politika bude i dalje sprovodila na osnovu onoga što mi zahtevamo, mi ćemo tu politiku nastaviti da podržavamo. Ukoliko ta politika ne nastavi da se sprovodi na način na koji mi to želimo ili krene u nekom drugom pravcu, mi ćemo o tome razmisliti – rekao je Kostreš. Istakao je i da se mora razgovarati i pregovarati, ali da nije isto dogovarati se na ravnopravnoj osnovi sa republičkom administracijom i pošto-poto prihvatati sve predloge samo da bi se još malo ostalo na svlasti.
– Nismo spremni da prihvatimo bilo šta što je  protiv interesa građanki i građana Vojvodine, pa makar u tome ostali izolovani i sami – naveo je Kostreš.

(BILSV, 14. 01. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook