Kostreš: Za LSV je program na prvom mestu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 04. 09. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Za LSV je program na prvom mestu

NOVI SAD – Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine  usvojilo je na današnjoj sednici izveštaj pregovaračkog tima koji je vodio tehničke pregovore sa Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom, kao i dva detalja od kojih će zavisiti dalja saradnja Lige i ostalih poslaničkih grupa u Skupštini AP Vojvodine i proslediće ih Glavnom odboru LSV na usvajanje, istakao je danas zamenik predsendika LSV Bojan Kostreš.

LSV

Na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva u Novom Sadu, Kostreš je novinarima izjavio će Liga tražiti da Skupština AP Vojvodine pod hitno donese odluku kojom će se tražiti promena ustavno-pravnog položaja Vojvodine u okviru Republike Srbije, kao i Izveštaj o neophodnosti obeštećenja Vojvodine zbog privatizacije NIS-a, za šta će Liga tražiti podršku svih poslaničkih grupa koje misle da sa LSV imaju koalicionu saradnju.
– Do promene Ustava bi trebalo da dođe u redovnom postupku kada se Ustav bude menjao zbog evropskih integracija. Takođe, smatramo da se i svi ostali dogovori koji su vezani za tehnički sporazum trebaju sprovesti u periodu od najduže šest meseci, a da se u roku od 30 dana napravi precizan hodogram kada će se šta uraditi i ko će za to biti odgovoran – rekao je Kostreš.

Rešenje u roku od mesec dana

Objašnjavajući zahtev za promenom ustavno-pravnog položaja Vojvodine, Kostreš je podsetio da LSV od 2006. godine ukazuje da je Ustav Republike Srbije loš za Vojvodinu, da je sedam odsto novca garantovanog u Ustavu najobičnija prevara i da Vojvodina u ovom momentu nema status u okviru ustavno-pravnog položaja koji zaslužuje i koji se bazira na evropskim standardima i stečenim pravima.
– Naravno da smo spremni da sa svima razgovaramo o detaljima, ali prosto očekujemo da Skupština AP Vojvodine donese jednu konstataciju u kojoj ćemo tražiti promenu ustavno-pravnog položaja u momentu kada se taj Ustav bude upodobljavao sa standardima Evropske unije – rekao je Kostreš.
On je ponovio je da to nisu uslovi koje LSV nudi Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci za ulazak u vladu, već da je samo reč o stvarima bitnim za LSV.
Pored navedenih odluka, Liga očekuje i sprovođenje tehničkog sporazuma, napominjući i da je nemoguće sad sve od jednom sprovesti, ali da je 30 dana dovoljno vremena da se sakupi dovoljan broj potpisa, sazove sednica Skupštine Vojvodine i donesu te dve odluke.
Paralelno sa tim, kaže Kostreš, može da se dogovori i kojim ritmom i na koji način i ko će biti odgovoran za sprovođenje ostalih delova tehničkog sporazuma.
– I na kraju, mi mislimo da je u roku od 30 dana moguće da se uradi rekonstrukcija pokrajinske vlade. Ali prvo i pre svega nam je važno da se donese  ova skupštinska odluka. Jer ako se skupštinska odluka ne donese, Liga socijaldemokrata Vojvodine više nema razloga da učestvuje ni u jednoj većini, jer nama je program na prvom mestu – istakao je Kostreš.

Pajtić ima legalitet

Komentarišući jučerašnju izjavu lidera LSV Nenada Čanka da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izgubio legitimitet da bude na čelu vlade  APV, Kostreš je rekao da su novinari tu izjavu preneli pogrešno.
– Ja ću vam reći šta je on rekao, a vi me nemojte iseći, zato što su njega isekli. A on je rekao da Pajtić nema legitimitet zato što je izgubio prošle izbore, republičke izbore, i o tome sam ja govorio nekoliko puta. Ali ima legalitet, zato što ima većinu u skupštini. E, to je Čanak rekao. I sad, vaše kolege su izvukle da nema legitimitet i sad iz toga što ste izvukli da nema legitimitet hoćete da nakalemite da LSV ruši Pajtića. Ja vam to nisam rekao, a vi možete da napišete šta god hoćete – rekao je Kostreš

Prvo dogovor pa premijer

Zamenik predsednika LSV je rekao i da Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine očekuje da u narednih 30 dana bude rešeno pitanje rekonstrukcije vlade, uključujući i rešavanje svih kradovskih pitanja. On nije želeo da govori o mogućim kadrovskim rešenjima i pojedinim spornim ličnostima, ukazujući samo da svako u ovom demokratskom društvu ima pravo da analizira rad određenih pojedinaca, određenih državnih službenika, da o njima iznosi svoj sud, da ih hvali ili da ih kritikuje.
– Kada se budemo dogovorili oko programa, ako se budemo dogovorili, jer ja očekujem da će i druge strane reći: pa evo i mi vidimo u tom programu svoje neke ciljeve koje treba da sprovedemo, onda ćemo praviti tim koji će voditi određena osoba oko koje ćemo se dogovoriti. Ta osoba će biti premijer Vojvodine, a taj tim će činiti ljudi koji mogu da budu članovi sadašnje vlade, a i ne moraju. Naravno, ne vidim razlog zašto predsedink LSV ne može da kritikuje predsednika Vlade Vojvodine – rekao je on. Kostreš je rekao i da Liga očekuje da određeni politički akteri prihvate njene argumente ukoliko žele da sarađuju, kao i da će DS dati podršku za donošenje oba ova dokumenta.
– Da mi je neko rekao da će DS se zalagati za vojvođansku statistiku i vojvođansku upravu policije pre samo mesec dana, ja bih rekao da je to nemoguće, a ipak se desilo. Isto tako, da mi je neko rekao da će Vučić i Dačić da potpišu Briselski sporazum, ja bih rekao da je nemoguće, pa se ipak desilo – naveo je on dodajući da bez uvajanja dve navedene odluke više niko ne može da očekuje saradnju sa LSV.

SVM mora da se opredeli


Kostreš smatra da su izbori loše rešenje , ali dodaje da Liga socijaldemokrata Vojvodine ne beži od njih, kao što nikada nije bežala od izbora. Govoreći o ideji Ištvana Pastora o formiranju koncentracione vlade, on je rekao da Liga ne beži ni od razgovora o tome, jer je svesna da bez saradnje sa Srpskom naprednom strankom u republičkom parlamentu ne mogu da se donesu Zakon o nadležnostima i Zakon o finansiranju Vojvodine. Na pitanje da li izostanak SVM-a iz tehničkog sporazuma LSV, NDS i DS znači i izostanak te partije iz buduće vladajuće koalicije, Kostreš je rekao da Savez vojvođanskih Mađara mora da se opredeli kojoj političkoj grupaciji i strani pripada.
– Sasvim je legitimno ovo što predsednik Skupštine Vojvodine gospodin Pastor postavlja kao prioritete, ali tu imamo dve grupe pitanja. Jedna grupa pitanja je ko čini pokrajinsku većinu i ko sačinjava vojvođansku administraciju, a drugo pitanje je neophodnost saradnje svih da bi smo izašli iz političkog ćorsokaka. I u rešavanju ta dva pitanja, mi ćemo dobiti odgovor na vaše pitanje da li je Liga socijaldemokrata Vojvodine u vlasti ili opoziciji, a isto tako i SVM treba da se opredeli. Ili pokušava sa nama da formira većinu ili pokušava sa  SNS da formira koncentracionu vladu. Ne može i većina pokrajinska i koncentraciona vlada – rekao je Kostreš.
Na pitanje da li to znači da je ipak bliža rekonstrukcija od koncentracione vlade, Kostreš ističe da LSV nije spremna da sarađuje ni sa kim ko nije spreman da podrži njene programske ciljeve. Rekao je i da to nije nikakvo uslovljavanje.
– Liga ne postavlja uslov pitanja Vojvodine republike, niti pitanje zakonodavne, izvršne, sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine itd. To su pitanja koja će LSV sprovoditi kao svoj program kada bude imala veću podršku birača. U ovom momentu, mi smo 37 puta postavljali pitanje, recimo, obeštećenja Vojvodine za NIS. Ili će to pitanje doći na dnevni red ili LSV više nije spremna da bude deo te većine – rekao je Kostreš.

(BILSV, 04. 09. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook