Krivične prijave zbog oduzimanja odborničkih mandata

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 25. 12. 2012. | Komentara: 0

Krivične prijave zbog oduzimanja odborničkih mandata

ZRENJANIN – Potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Tibor Vaš, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će podneti krivične prijave protiv pojedinaca koji su, kako je rekao, po funkciji odgovorni za otimanje odborničkih mandata u Skupštini grada Zrenjanina.

LSV

On je istakao da su najnoviji događaji u zrenjaninskoj Skupštini nastavak političkog nasilja koje je započeto 6.jula, kao i da je oduzimanje mandata odbornicima do sada neviđen čin.

Zločin nad demokratijom

– Učinjena je mandatna krađa i promenjena je volja birača nezakonitim putem. Ovo je zločin nad demokratijom, pravna i politička diktatura, koja ne poštuje slovo zakona i time opet dovodi Zrenjanin u žižu ineresovanja cele srpske političke javnosti u negativnom kontekstu – izjavio je Vaš, koji je upozorio da je zrenjaninska vlast i formirana na, kako je istakao, nasilnim metodama, preuzimanjem odbornika i da funkcioniše samo pod stalnom pretnjom, kadrovskim ucenama i nezakonitim radnjama. Prema njegovim rečima, od tada traje vanredna situacija na zrenjaninskoj političkoj sceni.
– Odmah sam podneo žalbu Upravnom sudu, sa svim dokazima, a podneću i krivične prijave protiv onih koji su na vreme upozoreni, ali su ipak zloupotrebili svoj službeni položaj. Krivičnu prijavu podnosim protiv predsednika Skupštine grada Zrenjanina, sekretara Skupštine grada Zrenjanina i predsednika mandatne komisije Skupštine grada Zrenjanina – naveo je Vaš.

Obavešten i OEBS

Potpredsednik GrO LSV je istakao da je oduzimanje mandata dvojici odbornika zrenjaninskog parlamenta već dobilo međunarodni karakter.
– O ovim događajima sam obavestio OEBS, i ta prijava sadrži i elemente koji se odnose i na povredu manjinskih prava, zbog ponašanja i izjava predsednika Skupštine, a naročito njegovog zamenika, kada sam govorio na svom maternjem jeziku - mađarskom, koji je inače i u službenoj upotrebi u Skupštini –rekao je Tbor Vaš, podsećajući da su svi oni koje krivi za ovakve događaje izabrani da sprovode zakon, a ne svoju samovolju. On je upozorio da ni on, kao stranački funkcioner, ni LSV, neće dozvoliti ovakvo nepoštovanje prava, zakona i demokratije u zrenjaninskoj Skupštini.
Podsetimo, na prošloj sednici Skupštine Zrenjanina, održanoj 21. i 22.decembra, odbornici vladajuće većine izglasali su, na predlog mandatne komisije, oduzimanje mandata dvojici odbornika opozicije. Mandatna komisija ovu odluku obrazložila je navodnim sukobom interesa dva odbornika, koji su u isto vreme primali odborničku i funkcionersku nadoknadu, na koju su stekli zakonsko pravo kao bivši funkcioneri grada. Tibor Vaš je na toj sednici za skupštinskom govornicom jedan od svojih predloga za dopunu dnevnog reda obrazlagao na mađarskom jeziku, nakon čega je ostao uskraćen za prevod, pod izgovorom da ne može da se obezbedi tumač za mađarski jezik. Predsedništvo Skupštine je potom taj predlog stavilo na glasanje, nakon čega su ga odbornici većine odbili, a da su o njegovoj sadržini bili obavešteni samo iz naslova na srpskom jeziku.  

(BILSV, 25. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook