Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 06. 2013. | Komentara: 0

Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije

NOVI SAD – "Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije i saradnja sa ostalim evropskim državama" bila je tema jučerašnje konferencije u Skupštini AP Vojvodine, koja je okupila predstavnike brojnih kulturnih institucija, koji su iskoristili priliku da se upoznaju sa formalno-pravnim okvirima Zakona o kulturnom nasleđu Evropske unije.

LSV

U ime Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, učesnike skupa pozdravio je resorni sekretar Slaviša Grujić. On je naglasio da je predavanje o zakonodavstvu Evropske unije o kulturnom nasleđu, zasnovano na Protokolu, koji je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje potpisao prošle godine sa italijanskom regijom Umbrija, u kome se podrazumevaju zakonodavne forme, koje obe strane moraju da poštuju.Na osnovu tog Prokola postavljena je izložba „Humanizam i renesansa u centralnim Apeninima - paralele" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.
– Potpisivanjem Protokola, pokazali smo da možemo udovoljiti zadatim kriterijumima, čime su otvorena vrata za saradnju u kulturi sa drugim zemljama članicama Evropske unije – naveo je Grujić. Govoreći o potpisanom Protokolu, Slaviša Grujić je podsetio da je njime obuhvaćena saradnja italijanskih partnera sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture prilikom konzervacije i restauracije kulturnih dobara i razmena stručnjaka i saradnika iz ovih oblasti. Jasno je, istakao je Grujić, da želimo da idemo u susret evropskim regulativama i zakonima. Detaljno izlaganje o kulturnom nasleđu u legislativi Evropske unije i saradnji među evropskim državama iznela je prof. Alesandra Lanćoti sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Peruđi (Italija). Prema zakonu Evropske unije, kulturna dobra imaju isti status kao bilo koja «roba» zato što imaju ekonomsku vrednost i stoga mogu slobodno da se kreću širom teritorije EU, na osnovu principa slobodnog kretanja koji je uspostavljen sporazumima Evropske unije.

(BILSV, 18. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook