Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 06. 2013. | Komentara: 0

Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije

NOVI SAD – "Kulturno nasleđe u zakonodavstvu Evropske unije i saradnja sa ostalim evropskim državama" bila je tema jučerašnje konferencije u Skupštini AP Vojvodine, koja je okupila predstavnike brojnih kulturnih institucija, koji su iskoristili priliku da se upoznaju sa formalno-pravnim okvirima Zakona o kulturnom nasleđu Evropske unije.

LSV

U ime Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, učesnike skupa pozdravio je resorni sekretar Slaviša Grujić. On je naglasio da je predavanje o zakonodavstvu Evropske unije o kulturnom nasleđu, zasnovano na Protokolu, koji je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje potpisao prošle godine sa italijanskom regijom Umbrija, u kome se podrazumevaju zakonodavne forme, koje obe strane moraju da poštuju.Na osnovu tog Prokola postavljena je izložba „Humanizam i renesansa u centralnim Apeninima - paralele" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.
– Potpisivanjem Protokola, pokazali smo da možemo udovoljiti zadatim kriterijumima, čime su otvorena vrata za saradnju u kulturi sa drugim zemljama članicama Evropske unije – naveo je Grujić. Govoreći o potpisanom Protokolu, Slaviša Grujić je podsetio da je njime obuhvaćena saradnja italijanskih partnera sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture prilikom konzervacije i restauracije kulturnih dobara i razmena stručnjaka i saradnika iz ovih oblasti. Jasno je, istakao je Grujić, da želimo da idemo u susret evropskim regulativama i zakonima. Detaljno izlaganje o kulturnom nasleđu u legislativi Evropske unije i saradnji među evropskim državama iznela je prof. Alesandra Lanćoti sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Peruđi (Italija). Prema zakonu Evropske unije, kulturna dobra imaju isti status kao bilo koja «roba» zato što imaju ekonomsku vrednost i stoga mogu slobodno da se kreću širom teritorije EU, na osnovu principa slobodnog kretanja koji je uspostavljen sporazumima Evropske unije.

(BILSV, 18. 06. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook