Kulturu treba posmatrati kao investiciju, a ne trošak

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 07. 06. 2013. | Komentara: 0

Kulturu treba posmatrati kao investiciju, a ne trošak

NOVI SAD – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić poručio je učesnicima Konferencije „Srbija na putu ka EU: Kultura, turizam i energetika kao pokretači lokalnog održivog razvoja“, koja je prošle sedmice održana u Mariboru, da Vojvodina, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ima potencijal za razvoj kreativne industrije.

LSV

Dodao je da živimo u vremenu koje zahteva određene vrste kreativnosti, te da budućnost u domenu kulturne politike leži upravo u razvoju kreativnih ekonomija.

Važna kao i ekonomija

– Kada kažemo kulturna ekonomija ili kulturna industrija, ne može se reći da postoji jednostavna definicija toga na šta se misli, ovaj pravac ili pojam se tek razvija u Srbiji. Zakon o kulturi nije definisao pravac razvoja kulturnih industrija i za očekivati je da se nekim budućim izmenama Zakona ovom kulturnom pravcu da jasniji koncept. Ne zalazeći u budućnost kada će se i na koji način Zakon o kulturi ili Strategija kulturnog razvoja Srbije pozabaviti ovom oblašću, ali kulturne aspekte moramo tretirati kao jednako važne kao i ekonomske. Kultura ne sme da poznaje granice, a saradnja mora da umesno balansira podstičući kako multikulturalnost tako i interkulturalnost – poručio je on. Slaviša Grujić je kazao da u Vojvodini postoje sve predispozicije da se na ovim prostorima stvori odlična baza za razvoj individualne i kolektivne kreativnosti. Uporište u ovome treba tražiti u jedinstvenosti Vojvodine sa specifičnostima koje predstavljaju našu regiju kao osobit prostor u Evropi.
– Vojvodina je izrazito multikulturalna, multinacionalna, multilingvalna i multireligijska sredina, za izrazito koloritnom istorijom. Ona je idealno mesto da se kroz najveće vrednosti za koje se zalažemo kao sto su tolerancija, duhovnost, kreativnost, različitost, uspostavi interkulturalna saradnja različitih kultura jugoistočne Evrope ili Balkana – istakao je Grujić.

Kriza učinila svoje

On je istakao i da se, kada se govori o Vojvodini danas, mora imati u vidu da je protekli period ekonomske stagnacije, izolovanosti i ratova ostavio velike posledice i na razvoj kulture na ovim prostorima. Činjenica je da je Srbija zemlja u razvoju i da razvoj kulture prati i tešku ekonomsku situaciju, smatra Grujić i dodaje da se ekonomska kriza, koja je pogodila inače nestabilno društvo, ogleda i na radu Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.
– Kada se pogleda struktura konkursa koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, može se konstatovati da postoji prava poplava zahteva za finansiranje projekata od kojih mnogi imaju malo ili nikako kreativno uporište. Utisak je kao da se radi o izmišljanju projekata radi pukog preživljavanja – naveo je on ističući da kultura u Vojvodini bez obzira na ulaganja mora da ima racionalan i održiv pristup pri rešavanju problema.
– Sve ostalo je politika praznih balona i dobrih saveta bez realnog uporišta. Uporedo sa ovakvom situacijom u Vojvodini postoji konstantan odliv kreativnog potencijala, kultura šunda polako preuzima primat na svim poljima. Očigledno je da je jedan od pravaca da se kroz obrazovanje ali i kroz medije pokrene čitav niz aktivnosti kako bi se ova kreativna pustinja u svom napredovanju negde i zaustavila – rekao je Grujić. Jedan od najvažnijih poteza koji moraju biti učinjeni, prema njegovom mišljenju je izrada Strategije razvoja kreativne ekonomije.

Za saradnju bez granica

- To će biti moguće uz redefinisanje rada Zavoda za kulturu Vojvodine, koji bi u budućnosti kao Kulturni centar Vojvodine trebalo da postane mesto za razvoj kreativne ekonomije na teritoriji Vojvodine. Samim tim bi i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje mogao da se redefiniše postepeno i stvori održivi način svog delovanja – naveo je Slaviša Grujić. Dodao je da se njegov sekrtarijat snažno zalaže za multikulturalnu ali i interkulturalnu razmenu, za decentralizaciju i podsticanje saradnje sa svim zainteresovanim institucijama u zemlji i inostranstvu.
– Želimo saradnju bez predrasuda i granica. Da se izađe iz svojih sigurnih kuća, da bude sasvim normalno da Beogradski festival igre planira svoje aktivnosti širom Vojvodine, da SNP ima konstantnu saradnju s pozorištima iz Hrvatske, da se podstaknu male sredine. Na institucijama i privrednim subjektima je da tu energiju prepoznaju i pretoče u kreativni proizvod, a na nama da svemu damo podsticaj – rekao je Grujić uz napomenu da je na svakom sekretarijatu i ministarstvu za kulturu da se kultura posmatra kao investicija, a ne kao trošak.
 
 (BILSV, 07. 06. 2013.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook