Lazić: Da li je sagledan štetan uticaj uvoza polovnjaka?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 19. 06. 2014. | Komentara: 0

Lazić: Da li je sagledan štetan uticaj uvoza polovnjaka?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić upitala je danas ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović, koja je do nedavno bila ministarka zadužena i za zaštitu životne sredine, zašto se ne poštuje Pravilnik o uvozu polovnih automobila koji je na snagu stupio 19. aprila i da li je sagledan štetan uticaj uvoza velikog broja polovnih vozila.

LSV

Šteta po životnu sredinu biće veća od zarade na PDV-u

Lazićeva je u delu sednice Narodne skupštine u kom je predviđeno da poslanici postave pitanje i zatraže objašnjenja istakla da je nedavno u jednom dnevnom listu objavljeno da će ove godine u Srbiju biti uvezeno oko 100.000 polovnih automobila, uglavnom iz Evropske unije, što bi preko PDV-a u budžet slilo oko 60 miliona evra, pod pretpostavkom da je prosečna cena uvezenog vozila oko 3.000 evra. Pravilnik o uvozu polovnih automobila koji je stupio na snagu pre dva meseca i trebao da uvede red u ovu oblast i uskladi sistem sa evropskim normama kada su u pitanju izduvni gasovi i bezbednost samih vozila, doneo je špediterima i uvouznicima polovnoh automobila probleme. Kako je istakla poslanica LSV, pravilnik predviđa da pre carinjenja i registracije sva polovna vozila koja u Srbiju stižu iz inostranstva prvo moraju da idu na ispitivanje u neku od šest ovlašćenih institucija, posle čega će dobiti uverenje o izvršenom ispitivanju. Iako je Agencija za bezbednost saobraćaja predložila da se odloži primena pravilnika zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrole i obuke radnika. Međutim, on je počeo da se primenjuje malo drugačije – dozvoljeno je da se vozilo prvo ocarini, odnosno plati se PDV, pa se tek onda obavlja pregled, zbog čega su se pojavili slučajevi da vozilo ne pređe pregled, a porez je plaćen, pa se građanima savetuje da budu oprezni prilikom kupovine.

- Zbog toga postavljam pitanje ministarki saobraćaja zašto se ne pridržavamo pravilnika koji je upravo zbog ekoloških razloga donet. Moje drugo pitanje je da li je štetan uticaj uvoza tako velikog broja polovnih automobila, prevashodno iz EU, koji će sutra biti naš otpad. Poznata je činjenica da mi ni sa našim otpadom ne znamo šta ćemo, a članice EU se na ovako elegantan način oslobađaju ovog balasta – upitala je Nada Lazić ministarku Mihajlović i dodala da je prošle godine uvezeno oko 120.000 ovakvih vozila. Ona je upozorila i da širom Srbije ima dosta i auto placeva na kojima su neprodata vozila koja predstavljaju opasnost za životnu sredinu, te da bi šteta po životnu sredinu, koju ćemo jednog dana morati da platimo, biti mnogo veća od 60 miliona evra koji se očekuju da uđu u budžet.

Izmeniti pravilnik o vanlinijskom prevozu

Nada Lazić je napomenula i da je veliki broj građana uvezao kombi sa osam sedišta i sedištem za vozače, kako bi obavljali vanlinijski prevoz i na taj način obezbeđivali egzistenciju svojim porodicama. Međutim, član 9. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju određuje da vanlinijski prevoz putnika, osim auto taksi prevoza, može da obavlja prevoznik koji je vlasnik najmanje jednog registrovanog autobusa. Nažalost, većina onih koji žele da se bave vanlinijskim prevozom ne ispunjava taj uslov, a žele da budu legalni prevoznici.

- Zbog toga, u njihovo ime, postavljam pitanje, pre svega ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da li postoji mogućnost izmene pravilnika o broju predviđenih sedišta i omogućavanja određenog tehničkog prilagođavanja kombija uvezenih iz zemalja EU koja imaju osam plus jedno sedište, da bi se mogla koristiti za vanlinijski prevoz – upitala je Nada Lazić.

(BILSV, 19.06.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook