Liga u Pančevu uvek bila principijelna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 10. 08. 2013. | Komentara: 0

Liga u Pančevu uvek bila principijelna

PANČEVO - Vođa najveće opozicione stranke u pančevačkom parlamentu, iznenada i sticajem okolnosti, posle formiranja nove koalicije u Gradu, postao je Miloš Veselinov, predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, piše list „Pančevac“.

LSV

Veselinov je rođen 1980. godine u Pančevu, diplomirani je menadžer industrijskog menadžmenta, a posle višegodišnjeg rada u inostranstvu, 2004. se vratio u Srbiju i potom se bavio privatnim biznisom. Član LSV-a postao je posle izbora 2008. godine, a nakon uspeha ove stranke na lokalnim izborima prošle godine i šef ove petočlane grupe odbornika.

Otkud relativno mlad čovek, i to posle nekoliko godina rada u inostranstvu, u srpskoj politici?

- U politiku sam ušao na poziv mojih prijatelja Predraga Stojadinova i Marinike Čobanu, s nadom da nešto mogu da uradim i izmenim, a već sam pomalo razočaran time što sve to teško ide. Zato me i ne čudi što takva klima vlada i u celom društvu.

Liga je prilikom formiranja nove vlasti u Pančevu ipak bila po strani i ostala opozicija. Kako je doneta takva odluka i kako ste to prelomili?
- Te večeri uoči formiranja nove koalicije u Pančevu i nama je upućen poziv da učestvujeo vlasti. Marinika Čobanu i ja smo o tome obavešteni telefonom, i mi ništa nismo morali da prelomimo. Nije bilo vremena da sazivamo naš Gradski odbor, ali smo se putem telefona konsultovali i samo smo konstatovali da ne želimo da učestvujemo u pregovorima. Ništa nam nije bilo nuđeno, do tog nivoa razgovora nismo ni došli, a naš stav još od novembra prošle godine je bio poznat: mi se zalažemo za nove, vanredne izbore u gradu. Da smo sada učinili drugačije to bi značilo da smo ranije lagali.

Da li to znači da niste hteli ni u blok sa DS-om, koji je inače vaš koalicioni partner u Pokrajini?

- Bilo nam je najavljeno da sve stranke idu u blok sa SNS-om, a nama je ponuđeno da budemo u koalicionom bloku sa DS-om. Pritom, naš stav je da, i ukoliko bude novih izbora, mi na njih sigurno idemo sami. Ukoliko ne pređemo cenzus, to znači da nemamo podršku građana, pa i ne treba da budemo u parlamentu. Podsetiću da je Liga na izborima u maju 2012, kao prethodno vanparlamentarna stranka, ostvarila istorijski rezultat i osvojila oko 7 odsto na lokalu i oko 13 odsto na pokrajinskim izborima, ako tada nije bilo razloga da idemo u predizborne koalicije, ne vidim razlog da to i u budućnosti radimo.

Da li je Ligu iznenadila odluka vama bliskih stranaka DS-a i LDP-a da prihvate pravljenje vlasti sa SNS-om?
- Po nekim stavovima, kao građanska partija, mi jesmo bliski s LDP-om, ali po pitanju položaja Autonomne pokrajine mi se znatno razlikujemo. Jer, tek kad dođu izbori onda se svi sete Vojvodine, pa i oni. To što je DS ušao u ovu vlast nije nas toliko iznenadilo, pošto je njihov rejting počeo da pada i to je bio razlog zbog koga su oni to prihvatili. Što se LDP-a tiče, mislim da je i njima to slamka spasa, zato što smatram da, kada bi se izbori sada održali, oni u Pančevu ne bi prešli cenzus.

Da li je rejting stranke posle vašeg principijelnog stava ipak porastao?
- Dobili smo nove članove, a još je važnija reakcija i podrška koju su nam zbog toga svakodnevno pružali naši sugrađani. Efekat jeste pozitivan, rejting nam je sigurno porastao, mada nismo to sada istraživali, ali nije dobro što u društvu vlada prevelika letargija kada je politika u pitanju.

Da li će ovako velika vladajuća većina u Skupštini grada vama kao opoziciji olakšati ili otežati delovanje?
- Mislim da će ga otežati. SPS jeste formalno u opoziciji, ali je pitanje da li on sada može ozbiljnije da kritikuje vlast, s obzirom na to da je doskora bio deo nje, i to jedan od glavnih aktera. Jesmo sami kao opozicija i mi smo jedini. Skupštinski materijali su veliki i obimni i nadam se da ćemo moći taj posao da iznesemo. Nastavićemo da radimo punom parom i spremni smo na veći obim posla, a koliko će biti efekata od toga ne zavisi od nas. Mi za Skupštinu nikada nismo pravili puno amandmana, ali smo podnosili one za koje smo mislili da su stvarno važni. To su nam u neformalnim razgovorima priznavali čak i šefovi odborničkih grupa stranaka koje su na vlasti.

Šta bi Liga prvo uradila kada bi kojim slučajem trenutno bila na vlasti?

- Pošli bismo sigurno od interesa građana i Grada, ali svi potezi bi morali da budu jako bolni. Nije reč samo o otpuštanju viška radnika, nego se mora znati da kompletan gradski aparat „pušta na sve strane”. Rigorozno bi kontrolisali sve, a zapošljavanje, naravno, pre svega. Naš glavni posao bi morao da bude komunalno opremanje industrijskih zona. Ko god bi sada hteo da dođe u Pančevo i započne neki posao, američki „Boing” na primer, nema gde to da uradi, jer nemamo nijedan kvadratni metar opremljenog komunalnog zemljišta, a mnogo novca je do sada otišlo na razne gluposti. Moramo razvijati i preduzetnički duh, posebno kod mladih. I tu treba napraviti jedan poseban fond koji bi im u tome pružao podršku, umesto što se ponašamo kao hazarderi – većina građana smatra da će se nešto naglo promeniti, i to na bolje. A to se sigurno neće desiti, biće samo gore. Velike kompanije neće doći i mi sami moramo da pronađemo rešenje. S druge stranke, za to kako se kod nas radi najbolji je primer ATP-a. Sada je raspisan oglas za vozače i konduktere, a pre toga su zaposlene 74 osobe.

Pokrenuli ste i jednu vrlo bolnu temu, a to je stranačko zapošljavanje. Kako se ta boljka može sprečiti?

- Mislim da je to trenutno i praktično nemoguće. Ključna je osuda javnosti i kazna na sledećim izborima. Problem je i u onome što zovemo izbornom kampanjom u kojoj se ne promoviše program stranke, nego se prave takozvani koncentrični krugovi u kojima je jednom broju ljudi obećan posao posle izbora, ukoliko svako od njih dovede po, recimo, trideset glasača. Desetak takvih obezbedi ukupno trista glasova. Ako je za ovo kratko vreme kod nas zaposleno oko petsto ljudi, to nije ništa drugo nego dug koji su čelnici nekih stranaka, zaduženih za izbore, obećali u predizbornoj kampanji. To je javna tajna stranaka koje vladaju u našem gradu. A zbog teškog stanja u zemlji i velike nezaposlenosti, kad običan narod više ne zanima koja stranka je na vlasti i kakva joj je politika, već se rukvodi ličnim interesom, nisam optimista i ne mislim da se to može lako rešiti. Tu je srž i suština problema. Partijama, znajući da neće biti kažnjene na sledećim izborima, takvo stranačko zapošljavanje i dalje omogućava bitisanje njihovih parazita.

Da li su prestali napadi na prostorije Lige, koji su tokom jednog perioda bili baš učestali?

- Registrovali smo ukupno 14 razbijanja prozora, što smo uredno prijavili policiji. Jedino je otkriven počinilac koji je lepio plakate sa parolama protiv našeg predsednika Nenada Čanka, ali tužilac je rekao da povodom toga nije mogao ništa da učini. Kada smo pre nekoliko meseci na naše prostorije stavili kamere više ništa loše se nije desilo.

(BILSV, 10.08.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook