Lokalna vlast nema viziju o budućnosti Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 08. 01. 2014. | Komentara: 0

Lokalna vlast nema viziju o budućnosti Zrenjanina

ZRENJANIN – Potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton u novogodišnjem intervjuu za 023 Info portal govori o situaciji u Zrenjaninu, očekivanjima u 2014. godini, o pokrajinskoj koaliciji i Statutu AP Vojvodine.

LSV

Kako vidite Zrenjanin u 2013. godini?
Ne treba trošiti mnogo reči kada govorimo o lošem stanju u Zrenjaninu u 2013.godini. Naš grad je u teškoj ekonomskoj situaciji. Nedavno usvojen budžet, koji iznosi svega 50 miliona evra, jasno ukazuje na to.
Dok smo 2012.godinu završili sa prosečnom platom na nivou proseka u Srbiji, podaci iz oktobra 2013. godine govore da naš zaposleni sugrađanin kući donese svega 86 odsto prosečne plate u državi. Dakle, pali smo za 14 procenata. Taj pad od 14 odsto se oseti na svakom koraku.
Grad je zapušten, zgrade u centru padaju, komunalni sistem funkcioniše na nezavidnom nivou.
Poseban problem je nedostatak investicija. Svi se sećamo velikih priča o investicijama iz Rusije. Nema niti jedne. Niti jednog radnog mesta. Izastale su aktivnosti na poboljšanju infrastrukture u Zrenjaninu. Nema ništa od završetka obilaznice, od novog mosta ne Begeju. Seća li se iko kada je neka ulica u gradu ili naseljenom mestu dobila novi asfalt? Komunalna preduzeća su u jako lošoj situaciji.
Priča oko fabrike vode je jasan primer funkcionisanja vlasti u Zrenjaninu. Ne postoji nikakva vizija o budućnosti grada. Nećemo da radimo ono što su prethodnici počeli, a ne zamo šta hoćemo, očito je da je ovo parola lokalne vlasti.
Lokalna vlast se bavi sama sobom. Na sceni je međupartijsko ucenjivačko politikantstvo. Kolo vode političari partija koje imaju više funkcionera nego članova. Onda i ne čude brojne afere u kafanama, tuče, svađe, međusobne prozivke po medijima...
Sve u svemu, bilo je jako loše. Neko će reći, ne ponovilo se. Tužno za Zrenjanin.
 
Šta možemo očekivati u predstojećoj godini?
Nastavi li se ovakav način rada u lokalnoj samoupravi i ostane li ovakav odnos među političkim akterima, bojim se da će završni račun biti još gori. Da će pad od 14 odsto koji smo imali u 2013. godini biti nastavljen i da će se nastaviti urušavanje sistema u Zrenjanina. Potrebno je da politička elita Zrenjanina shvati da je na istom zadatku, a to je popravljanje života u Zrenjaninu. Među nama ima razlika, ali one ne smeju da budu prepreka saradnji po pitanju razvojnih projekata. Nadam se da će vladajuća većina shvatiti da joj opozicija ne želi loše. Predlozi opozicije su dobri. Ne treba ih automatski odbijati.
Predložio sam nedavno formiranje Saveta za razvoj Zrenjanina. U njega bi ušli poslanici i predstavnici svih ozbiljnih partija u Zrenjaninu. Hajde da na jednom mestu razgovaramo o projektima, o idejama za razvoj Zrenjanina, o privlačenju finansijskih sredstava iz Beograda, Novog Sada, Brisela... Zašto se o ovoj mojoj ideji ćutalo? To je pitanje za zrenjaninsku vlast.
Nadam se boljoj i manje politikantskoj 2014. godini. Zrenjanin zaslužuje bolje. Hoće li tako i biti, to zavisi od političkih elita. Istorija nas uči da uvek može da bude i gore. Zrenjanin kao da živi tu istoriju i večito beleži pad.
 
Vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori?
Politička situacija u Pokrajini je stabilna. Mi nismo preterano zadovoljni odnosima u koaliciji, pre svega sa našim dugogodišnjim pertnerima iz Demokratske stranke. Očekujemo da Demokratska stranka shvati da nije sama na vlasti i da bez LSV i SVM i ne bi bilo pokrajinske većine.Mislim da se u drugoj polovini prošle godine stanje pokrenulo u boljem pravcu i da je počelo da se razgovara o poboljšanju odnosa u koaliciji, koja inače broji 76 poslanika od 120. Dakle, gotovo dvotrećinska većina.
Tolika većina je, po meni, i garant da u Pokrajini neće biti vanrednih izbora. Vlast pada ako izgubi većinu. To je jasno. Za sada je taj gubitak ne vidim.
Drugo je što predstavnici SNS i drugih manjih partija pokušavaju da uzdrmaju vlast. Setimo se onog, doduše slabo posećenog, mitinga u Novom Sadu aprila meseca. Mislim da je taj miting samo učvrstio poziciju vlasti, jer su ideje koje su se čule na tom mitingu i zastave koje su se nosile, podsećale na neka davno prošla vremena, koja su i dovela do posrnuća svih krajeva naše zemlje, a naročito Vojvodine.
Sada je aktuelno i pitanje Statuta Vojvodine. Ustavni sud je neke odredbe Statuta proglasio neustavnim i dao je rok do juna meseca da se on usaglasi sa Ustavom. Neću komentarisati odluku Suda, ali smatram da iz ovakvog Ustava i ne može proisteći bilo kakav ozbiljan tekst Statuta koji će garantovati autonomiju Vojvodine. Počele su aktivnosti na izmenama Statuta i videćemo u kom pravcu će te aktivnosti ići.
Stav LSV je jasan. Potrebno je menjati Ustav Srbije. On je loša podloga za decentralizaciju. Ustav Srbije je zastareo i nije moderan. Sa boljim Ustavom i Statut AP Vojvodine će biti bolji.
Vojvodina je već više od 20 godina na udaru. U tih 20 i više godina je ekonomski posrnula. Samo jaka autonomija može garantovati povratak na nivo razvoja koji smo imali npr. 1987. godine, a tada smo se po ekonomskim rezultatima trkali sa Slovenijom. Sada smo ispali iz lige u kojoj je Slovenija. Nadamo se da ćemo to uspeti da promenimo i da će Vojvodina i Zrenjanin ponovo biti jaki i ponovo biti lideri.
 
Kakva je po Vašem mišljenju trenutna politička situacija u Gradu?
Zrenjaninska vlast je na ove pozicije došla na poznat način. Setimo se prepeka, koji su joj omogućili većinu. Dakle, osnova ove vlasti je loša i nestabilna. Kolo vode političari malih i neprepozatljivih partija. Te političare i političarke ne prati politička snaga. Svaka sednica Skupštine grada jasno pokazuje da je sve propraćeno političkim ucenama i trgovinom. Nje je uvek bilo, ali je ovo prevazišlo sve ranije sazive Skupština grada.
Stanje u najvećoj partiji u koaliciji, SNS, takođe nije sjajno. Jasno su vidljive frakcijske podele i očekujem da ti sukobi dodatno eskaliraju. Sve ovo može dovesti do vanrednih izbora. Naravno, pitanje je kada će se oni dogoditi. Postoje jasne procedure. Mnogima na političkoj sceni u Zrenjaninu oni ne bi odgovarali. Pitanje je kako bi mnogi nosioci sadašnje vlasti na njima prošli. Oni su iz partija koje nemaju ni promil podrške u biračkom telu i očekujem da će se grčevito boriti za svaki pedalj vlasti.
LSV priželjkuje izbore. Nedavno smo,nezvanično, dobili i procene trenutnog opredeljenja birača. LSV je najjača opoziciona partija u gradu i taj rejting želimo da kapitalizujemo.Očekujem da ćemo i dalje jačati. Smatramo da imamo šta da ponudimo našim sugrađanima, a ponuđeno i da ostvarimo. Politička scena Zrenjanina mora da se poboljša. Da se pročisti. Da prebezi ne odlučuju o većini. To je teško uraditi bez izbora.

(BILSV, 08.01.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook