LSV će nastaviti da se bori za veću i glasniju ulogu žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 08. 03. 2014. | Komentara: 0

LSV će nastaviti da se bori za veću i glasniju ulogu žena

LSVNOVI SAD - Potpredsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Ana Pataki istakla je danas da se Međunarodni dan žena obeležava kao podsetnik na očigledne razlike koje postoje i da zbog toga još uvek nema razloga za slavlje.



Posetivši jednu od šest lokacija na kojima je Gradski odbor LSV Novi Sad i Forum žena GrO LSV Novi Sad održao akciju pod nazivom „Mi želimo da čujemo vas“, Pataki je naglasila da se Liga socijaldemokrata Vojvodine bori za veću i glasniju ulogu žena, veća prava i poštovanje njihovih potreba. Zahvaljujući upravo LSV, u Zakon o izboru narodnih poslanika je unet amandman o garantovanih 30 odsto manje zastupljenog pola.

- Zalagaćemo se da novi saziv parlamenta radi na tome da najmanje ovaj procenat žena bude i u izvršnim organima, kao i drugim nivoima javnog i političkog života. Poruka sugrađankama je da glasaju za one koji su slušali potrebe žena i radili sa njima, tako da izabrane poslanice u Narodnoj skupštini nakon 16. marta zaista budu predstavnice svih žena – istakla je ona.

U razgovoru sa sugrađankama, aktivistkinje i aktivisti novosadskog odbora LSV i Foruma žena GrO LSV Novi Sad su ukazali da su uočljive razlike u broju nezaposlenih, budući da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje više žena. Ana Pataki je podsetila da je prema prošlogodišnjim podacima stopa nezaposlenosti muškaraca 22,3 odsto, a za žene 26,5 procenata, što je nedopustivo. Dodala je da su evidentne razlike i u broju žrtava porodičnog nasilja, u kojem su žene češće žrtve.

- Prema poslednjim zvaničnim podacima pokrajinskog ombudsmana, čak 1.052 žene su bile žrtve nasilja u porodici, naspram 311 muškaraca. Podsećam da jedino Policijska uprava u Subotici ima posebno odeljenje koje se bavi isključivo nasiljem u porodici i čine ga dva službena lica.  LSV se zalaže za nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja nad ženama. Jedino tako ubicama neće biti smanjivane kazne ili poništavane presude, a porodice žrtava neće morati pravdu tražiti protestima ispred sudova – naglasila je Ana Pataki.

(BILSV, 08.03.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook