LSV ima većinu za promenu izbornog sistema u AP Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 02. 06. 2014. | Komentara: 0

LSV ima većinu za promenu izbornog sistema u AP Vojvodini

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je do ovog trenutka prikupiila 64 potpisa poslanika za izmenu izbornog sistema u Vojvodini, što znači da ima neophodnu većinu, izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

LSV

On je u izjavi novinarima u Novom Sadu rekao da postoji i načelna podrška Demokratske stranke, ali da zbog izborne skupštine njihovi poslanici nisu potpisali Liginu inicijativu, kao i da se očekuje odluka Saveza vojvođanskih Mađara.
– U ovom momentu imamo sasvim dovoljno glasova da se taj izborni sistem promeni. To je dobra vest pošto će Vojvodina konačno dobiti izborni sistem kojim će, na jedan pravedan način, u parlamentu Vojvodine biti odslikavani glasovi koje građani i građanke daju određenim strankama – rekao je Kostreš.

Tehničko pitanje, a ne nova većina

Zamenik predsednika LSV je rekao i da je inicijativa o izmeni izbornih pravila „spojila nespojivo“ jer su je podržali i DSS i Liga i Srpska radikalna stranka, kao i NDS, neki poslanici Demokratske stranke, SNS i SPS.
– To ne znači da smo mi postigli odluku o nekoj političkoj daljoj saradnji. Ovo je tehničko pitanje i oko njega smo se dogovorili. Da li će biti nekih političkih saveza, Liga smatra da je najvažnije u ovom momentu da probamo da rekonstruišemo pokrajinsku vladu, da definišemo naše političke stavove. Ukoliko to uradimo idemo dalje, ukoliko to ne uradimo, o tom - potom – naveo je Kostreš.
Na pitanje novinara da prokomentariše ocene SPS-a da saglasnost oko izmene izbornog sistema u stvari predstavlja mogućnost da Liga bude i deo rekonstruisane vlade s njima i Srpskom naprednom strankom, Kostreš je odgovorio da je reč o političkim spekulacijama, navodeći da bi po tom principu on mogao da zaključi da su potpisujući Liginu inicijativu, te stranke ušle u vladajuću koaliciju.
– Hoćemo da promenimo izborni sistem. To govorimo četiri godine. Sad su se stvorili uslovi. Hoćemo da rekonstruišemo pokrajinsku vladu, o tome govorimo javno, govorimo otvoreno. Hoćemo da definišemo jasan politički program aktuelne vladajuće koalicije i o tome govorimo javno i govorimo otvoreno. Ako budemo menjali svoje političke stavove, o tome će odluku donositi stranački organi i mi ćemo javnost o tome obavestiti. U ovom momentu naši prioriteti sa jedne strane su donošenje novog izbornog sistema, s druge strane, to je postizanje političke saglasnosti koja bi kao posledicu imala, između ostalog i rekonstrukciju pokrajinske vlade. I nema više ništa ni ispred ni iza toga – istakao je Kostreš.

Važan stav koalicionih partnera

Odgovarajući na pitanje o sutrašnjem sastanku sa predstavnicima SVM, Kostreš je kazao da će biti reči i o odnosima u pokrajinskoj koaliciji i odnosima između LSV i SVM.
– Prvenstveni razlog zbog kojeg će se sresti predstavnici LSV i SVM-a biće razgovor o promeni izbornog sistema. Jer, iako mi u ovom momentu imamo više nego dovoljno za promenu sistema, važno nam je šta naši koalicioni partneri misle o tome – naveo je Kostreš.
On je dodao da neće biti nikakve javne rasprave po ovom pitanju, jer isti izborni sistem važi najmanje 15 godina u Republici Srbiji i lokalnim samoupravama.
– DSS ima ideju da cenzus bude smanjen na 3 odsto. O tome će odlučiti skupština. NDS smatra da lista treba da bude proporcionalna, ali otključana, što znači da bi se pored glasanja za stranku glasalo i za kandidate sa liste. To su sve ideje koje su dobrodošle i o kojima će se izjasniti skupština kada se bude o tim predlozima glasalo – ukazao je zamenik predsednika LSV. Dodao je da bi bilo racionalno da se pokrajinska skupština već u junu pozabavi tim pitanjem.

Rekonstrukcija prioritet

Komentarišući poziv Igora Mirovića svim političkim strankama u Skupštini AP Vojvodine da otvore dijalog o promeni pokrajinske vlasti, Bojan Kostreš je rekao da se prvo mora videti na čemu se ta inicijativa bazira i koje su njene ideje.
– Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, bez obzira da li razgovara sa Demokratskom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara, koji su tradicionalno naši partneri ili sa nekim drugim, za nas je prvo i pre svega najvažnije da se dogovorimo oko političkih poteza koje ćemo povlačiti. Ukoliko postignemo saglasnost oko političkih poteza, mi smo spremni da razgovaramo dalje, bez obzira ko je u pitanju – rekao je Kostreš.
On je rekao da Liga trenutno ne vidi razloge za vanredne izbore, već da je sada prioritet razgovor o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, te da se pred građane Vojvodine što pre mora izaći sa određenim planom i programom. Dodao je da nije dobro da vojvođanska administracija bude pasivna i da samo odgovara na postojeće političke situacije.
– Moramo da izađemo sa jednim predlogom i da taj predlog, ukoliko imamo jasan politički stav oko njega, izaziva rekonstrukciju pokrajinske vlade kako bi kadrovski mogli da udovoljimo političkim projektima oko kojih ćemo se dogovoriti – naveo je Kostreš i podsetio da je reč o hitnom pitanju jer za dve godine predstoje redovni izbori u AP Vojvodini.
Kostreš je dodao i da se u ovom trenutku ne razgovara otvoreno ni sa kim, da postoji neformalna komunikacija među svim parlamentarnim strankama, te da se čeka da predsednik Vlade Vojvodine podrži iili ne podrži ideju LSV, kako bi se spram tog njegovog stava odlučilo u kom pravcu će se dalje kretati.
 
(BILSV, 02. 06. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook