LSV ne odustaje od lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2013. | Komentara: 0

LSV ne odustaje od lustracije

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš izjavio je danas novinarima da Liga neće odustati od inicijative da se u Srbiji sprovede lustracija, bez obzira na to što važenje Zakona o lustraciji ističe u utorak, 11. juna.

LSV

- Nećemo odustati od te ideje, ne zato što mi imamo ambicija da organizujemo lov na veštice ili da se svetimo onima koji su devedesetih godina vodili politiku u Srbiji, nego zato što moramo da pokažemo jasno i nedvosmisleno da svi oni koji su kršili ljudska prava i činili zlodela, moraju da budu kažnjeni - rekao je Kostreš i ocenio da će, ukoliko kazna za to izostane, nove generacije misliti da se "zločin isplati".

- Nove generacije koje dolaze, misliće da je legitimno političko ponašanje ono koje je za posledicu imalo ratove, hiperinflaciju, nestašice, izolaciju od celog sveta... To onda, nažalost, može i da nam se ponovi - kazao je on.

Kostreš je najavio da će LSV pokušati da prikupi dovoljan broj potpisa poslanika u Skupštini Srbije kako bi se zakazala vanredna sednica i da bi se na njoj uspostavila većina za donošenje novog zakona o lustraciji koji se ne bi bitno razlikovao od prethodnog.

- Biće veoma teško, i tu ne treba imati iluzija. Imaćemo još veće opstrukcije nego što smo ih imali do sada. Ali, to ne znači da treba da se povučemo, jer nismo odustajali ni u lošijim situacijama od ove danas - naglasio je on i dodao:

- Probaćemo da novim tekstom zakona onemogućimo opstrukciju, jer Zakon koji je donet 2003. godine nikad nije zaživeo zbog direktne opstrukcije određenih parlamentarnih grupa i Vlade Vojislava Koštunice - ukazao je zamenik predsednika LSV.

On je ponovio da ne želi da govori o konkretnim ličnostima koje bi došle pod udar zakona o lustraciji.

- Izbegavam da govorim o konkretnim imenima, ali više je nego jasno da u današnjoj vladajućoj nomenklaturi postoje ljudi koji bi mogli da dođu pod udar tog zakona što znači da bi oni mogli da se bave i opstrukcijom tog zakona. Ali, ako želimo evropsku budućnost, mi se moramo suočiti sa prošlošću. Ako se današnja vlast zaista zalaže za evropske standarde, ona bi trebalo da podrži našu inicijativu - napomenuo je Bojan Kostreš.

(BILSV, 10.06.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook