LSV ne odustaje od lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2013. | Komentara: 0

LSV ne odustaje od lustracije

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš izjavio je danas novinarima da Liga neće odustati od inicijative da se u Srbiji sprovede lustracija, bez obzira na to što važenje Zakona o lustraciji ističe u utorak, 11. juna.

LSV

- Nećemo odustati od te ideje, ne zato što mi imamo ambicija da organizujemo lov na veštice ili da se svetimo onima koji su devedesetih godina vodili politiku u Srbiji, nego zato što moramo da pokažemo jasno i nedvosmisleno da svi oni koji su kršili ljudska prava i činili zlodela, moraju da budu kažnjeni - rekao je Kostreš i ocenio da će, ukoliko kazna za to izostane, nove generacije misliti da se "zločin isplati".

- Nove generacije koje dolaze, misliće da je legitimno političko ponašanje ono koje je za posledicu imalo ratove, hiperinflaciju, nestašice, izolaciju od celog sveta... To onda, nažalost, može i da nam se ponovi - kazao je on.

Kostreš je najavio da će LSV pokušati da prikupi dovoljan broj potpisa poslanika u Skupštini Srbije kako bi se zakazala vanredna sednica i da bi se na njoj uspostavila većina za donošenje novog zakona o lustraciji koji se ne bi bitno razlikovao od prethodnog.

- Biće veoma teško, i tu ne treba imati iluzija. Imaćemo još veće opstrukcije nego što smo ih imali do sada. Ali, to ne znači da treba da se povučemo, jer nismo odustajali ni u lošijim situacijama od ove danas - naglasio je on i dodao:

- Probaćemo da novim tekstom zakona onemogućimo opstrukciju, jer Zakon koji je donet 2003. godine nikad nije zaživeo zbog direktne opstrukcije određenih parlamentarnih grupa i Vlade Vojislava Koštunice - ukazao je zamenik predsednika LSV.

On je ponovio da ne želi da govori o konkretnim ličnostima koje bi došle pod udar zakona o lustraciji.

- Izbegavam da govorim o konkretnim imenima, ali više je nego jasno da u današnjoj vladajućoj nomenklaturi postoje ljudi koji bi mogli da dođu pod udar tog zakona što znači da bi oni mogli da se bave i opstrukcijom tog zakona. Ali, ako želimo evropsku budućnost, mi se moramo suočiti sa prošlošću. Ako se današnja vlast zaista zalaže za evropske standarde, ona bi trebalo da podrži našu inicijativu - napomenuo je Bojan Kostreš.

(BILSV, 10.06.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook