LSV omogućila jednakost svim građanima Vojvodine na izborima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 06. 2014. | Komentara: 0

LSV omogućila jednakost svim građanima Vojvodine na izborima

ZRENJANIN – Na poslednjoj sednici Skupštine AP Vojvodine usvojena je inicijativa poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine o promeni Odluke o izborima za pokrajinski Parlament i na taj način otklonjena višegodišnja nepravda zbog koje glas građana na izborima za Skupštinu APV nije imao istu važnost.

LSV
 
Zbog toga je dolazilo do drastične nesrazmere između procenta osvojenih glasova i broja dobijenih mandata, ukazao je na današnjoj konferenciji za novinare pokrajinski poslanik Aleksandar Marton. Podsetio je da su poslednji pokrajinski izbori jasno pokazali tu nesrazmeru, jer je lista koja je osvojila 20 odsto glasova dobila polovinu od 120 mandata u Skupštini APV, lista sa samo dva procenta manje glasova duplo manje mandata, dok je lista sa 10 odsto glasova dobila čak 6 puta manje mandata u odnosu na prvoplasiranu stranku. 
– Jasno je da je kombinovani izborni sistem u Vojvodini nerealno odražavao odnos snaga političkih partija u pokrajinskom parlamentu. On je bio posledica odredbe starog Statuta APV koja je nalagala da svaka lokalna samouprava ima svog predstavnika u Parlamentu – naveo je Marton. Podsetio je i na problem nesrazmere u veličini izbornih jedinica, gde su neke imale od 40 do 70 hiljada birača, a druge sedam ili osam, zbog čega se dolazilo u situaciju da jedan glas u Opovu vredi kao sedam glasova u Sremskoj Mitrovici.
– Promena izbornih pravila učiniće jednakim sve građane Vojvodine, koji će imati priliku da u Vojvodini, kao jedinstvenoj izbornoj jedinci sa istim pravilima, biraju svoje predstavnike u najvažnije predstavničko telo AP Vojvodine – rekao je Marton. Dodao je da je na taj način LSV uspešno započela najavljene aktivnosti u cilju reformi političkog sistema u Republici Srbiji. Dodao je i da će poslanici LSV predložiti promenu niza sistemskih zakona: Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o izboru Narodnih poslanika, Zakona o izboru predsednika Republike, Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i Zakona o nadležnostima AP Vojvodine.
– Izmenama ovih sistemskih zakona stekli bi se povoljni uslovi za donošenje novog, modernog i realnog Ustava Republike Srbije, koji će omogućiti viši stepen demokratije, veće političke slobode, a samim tim i brži napredak naše države i Vojvodine u njoj – zaključio je Marton.

(BILSV, 10. 06. 2014)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook