LSV podržava Predlog zakona o pomoći trudnicama i deci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 11. 2013. | Komentara: 0

LSV podržava Predlog zakona o pomoći trudnicama i deci

BEOGRAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće Predlog zakona kojim bi trudnicama, porodiljama i deci trebalo da bude omogućeno da imaju overene zdravstvene knjižice, bez obzira na to da li je redovno uplaćivan doprinos za osiguranje.

LSV

Kako je tokom rasprave o tom aktu istakao narodni poslanik LSV Karolj Čizik, demografski sunovrat je počeo početkom devedesetih godina a do sada se nijedna vlada ovim problemom nije ozbiljno bavila. Podsetio je da je pre dve godine usvojena Strategija podsticanja rađanja koja je ostala mrtvo slovo na papiru jer se ne primenjuje, ističući da nedostatak novca ne može biti izgovor za neprimenjivanje Strategije.
– Nije potreban novac da inspekcija počne da radi svoj posao i kažnjava poslodavce koji otpuštaju buduće majke čim odu na trudničko bolovanje. Dodatan novac ne treba ni da se zdravstvena služba organizuje bolje kako trudnice ne bi plaćale lekare na porođaju – rekao je Čizik.

Kompleksan problem


Poslanik LSV je ukazao da pitanje povećanja nataliteta ne može biti ostvareno samo jednom merom, te da je potrebno preduzeti više konkretnih mera.
– Problem je kompleksan i zahteva sveobuhvatne mere kao što su olakšice u stambenoj politici, kreditnoj politici, poreskoj politici, politici zapošljavanja. Ključnu ulogu u pitanju povećanja nataliteta mora da odigra država stvaranjem povoljnijeg ambijenta za rađanje – rekao je Čizik. Dodao je da država mora da pokaže minimum dobre volje u konkretnom ispunjavanju mera vezanih za populacionu politiku, jer nisu dovoljne samo izjave o podršci porodici, kao i mala pomoć lokalnih samouprava. Ukazao je da je nakon rođenja deteta za povraćaj PDV na dečju opremu neophodno sakupiti mnogo dokumentacije, a zatim mesecima čekati na povraćaj sredstava.
– Predloženi zakon je dobar i ne ide u pravcu toga da oni koji ne uplaćuju doprinose budu zaštićeni. Time treba da se bave poreske uprave i druge nadležne institucije koje treba da pokažu čvrstinu naplativosti poreza i doprinosa. Procena je da će to koštati između 450 i 500 miliona dinara, što Fond može podneti. Trudnice i porodilje će dobiti nesmetani tretman a njihova će zdravstvena zaštita vršiti kvalitetnije – rekao je on.

 
Država da garantuje zdravstvenu zaštitu

Karolj Čizik je istakao da u Srbiji, prema procenama sindikata, overene zdravstvene knjižice nema čak 100.000 radnika, te da su oni postali kolateralna šteta nesavesnih poslodavaca koji ne uplaćuju poreze i doprinose, između ostalog zdravstvenog osiguranja. Naveo je i da je zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da RFZO krši prava deteta na zdravstveno osiguranje kada odbija da overi knjižice deci čijim članovima porodica poslodavci ne uplaćuju zdravstveno osiguranje.
– Pravo deteta ne može da zavisi od neizvršavanja obaveza trećeg lica. Ono je zajamčeno Ustavom, te je obaveza države da neposredno snosi troškove ostvarivanja tog prava – rekao je poslanik LSV. Čizik podseća i da demografi već dugo upozoravaju na katastrofalnu  kombinaciju niskog prirodnog priraštaja i odliva mladih u druge države, što je glavni razlog zbog kojeg Srbija svake godine ostaje bez oko 40.000 ljudi. Dodatno zabrinjava, kaže, i to što je naša zemlja jedna od najstarijih u Evropi, te da je izvesno da će do 2025. godine većina građana biti starija od 65. godina.
– Trenutno je u Srbiji šestina stanovništva starija od 65 godina, 900.000 građana u centralnoj Srbiji i oko 300.000 u Vojvodini – rekao je Čizik. Dodao je da je veliki problem prikupljanje velikog broja dokumenata za roditeljski dodatak, a da je najveći ipak velika stopa nezaposlenosti među mladima u Srbiji, jer u takvoj situaciji ne mogu da osnivaju porodice.

(BILSV, 14. 11. 2013)

 



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook