LSV protiv rebalansa budžeta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2013. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa budžeta

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati rebalans budžeta Republike Srbije i tako će biti sve dok ne bude suštinskih reformi na njegovoj razvojnoj strani i dok se obećano po pitanju AP Vojvodine, poput usvajanja Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine ne ispuni, istakao je danas poslanik LSV u Narodnoj skupštini Đorđe Stojšić.

LSV

Tokom rasprave o rebalansu budžeta, Stojšić je upozorio da su prilikom usvajanja ovog budžeta najavljivane velike promene, ali da je u međuvremenu samo podignut PDV, da su oduzeta sredstva lokalnim samoupravama, a da od departizacije nema ništa.

– Javna preduzeća uglavnom i dalje vode partijski kadrovi i vidimo da imamo oko  milijardu evra gubitka, a i dalje se subvencionišu propali giganti. Podsticaji za investicije se u velikoj meri i dalje dele politički. Od nekih velikih reformi nema ništa, a situacija sa Putevima Srbije je veliki primer da teško možete da uterate u red i ona preduzeća u kojima bi trebalo da postoji puna kontrola – upozorio je Stojšić.

Neophodna sveobuhvatna reforma

On je ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću poručio da je neophodno povući neke nepopularne poteze a da bi, u slučaju da se sprovede sveobuhvatna reforma javnih preduzeća, ona mogla da ostvare dobit od 800 milijardi, umesto planiranih osam. Takođe, upozorio je i da nije dobro da strane banke imaju velik uticaj na monetarnu politiku, jer takva situacija, sa manje-više kontrolisanim kursom evra, izuzetno odgovara stranim kreditorima, stranim  investitorima i onima koji ovde učestvuju na tržištu kapitala kupujući državne zapise. Upozorio je i da nema smisla prodavati biznis 21. veka kao što je Telekom, a novac od njega ulagati u biznis 19. veka kao što je rudarstvo.

– Od te ideje se svojevremeno odustalo, ali ponovo čujemo da će budžetske rupe da se krpe tako što ćemo da prodajemo ono što je najvrednije. Nadam se da Telekom neće završiti kao neka druga javna preduzeća, poput NIS-a koji je sad odjednom izuzetno profitabilan, a nije mogao  da bude kada je bio u stopostonom državnom vlasništvu – naveo je on.

Dati Vojvodini pravi budžet

Poslanik LSV je ukazao da bi bilo bi izuzetno važno i da Vojvodina konačno dobije pravi budžet, a ne da se  transfernim sredstvima samo ispunjava forma, s obzirom da se trenutno prebacuju pare za nadležnosti koje ne postoje i koje su izmišljene.

– Mi nemamo budžet koji može ozbiljno da bude u funkciji razvoja, naročito  poljoprivrede. Smatramo da bi u određenim segmentima ekonomije Vojvodina morala sama da stimuliše određene grane privrede. Jer, postoje određene specifičnosti, poljoprivreda  i saobraćaj su tu na prvom mestu – istakao je Stojšić. On je upozorio i da se naša država zadužuje po nepovoljnim kamatama, iako je cena zaduživanja u inostranstvu trenutno na izuzetno niskom nivou.

Zanimljiva ekonomska analiza

Na početku rasprave, Đorđe Stojšić je ukazao da se analizom nečijeg izvoda iz banke može dosta zaključiti o toj osobi, te da javne finansije mogu zapravo da posluže i kao ogledalo. Zatim se našalio skenirajući budžet Republike Srbije, zamišljajući da je reč o fizičkom licu, ocenivši  da bi se po predloženom budžetu moglo zaključiti da je reč o osobi koja sigurno mnogo pije, još više puši, vozi strana, polovna kola koja mnogo troše.

– Lošeg je zdravstvenog stanja, nema para za lekove, sportom se ne bavi, a pozorište ga uopšte ne interesuje. Ima prodavnicu robe široke potrošnje, ali i prima penziju. Ne planira da se dalje školuje, ne voli da plaća carinu i ima rođake u inostranstvu koji mu šalju pare – nastavio je analizu Stojšić. Dodao je i da se ta zamišljena osoba zadužuje gde god može, a najviše kod zelenaša, igra igre na sreću i voli da priča telefonom.

– Kad mu dođu gosti iz inostranstva voli da se pokaže, pa ih časti gde god stigne u nadi da će da investiraju u njegov biznis. Sve što ima uglavnom je nasledio, mada stan nije okrečio već 30 godina. Pet puta se razvodio, ima troje dece, za dvoje plaća alimentacijum, a treće njega izdržava. Komšije ne voli, mada voli da kod njega kupuju. Voli oružje,  ima ga i previše. Bio je predsednik kućnog saveta, a sad se nada da će dočekati datum, pa će ga izabrati u gradsku skupštinu. Povodom toga je kupio novo odelo i uči engleski – istakao je Stojšić.

(BILSV, 01. 07. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook