LSV za formiranje ženske odborničke grupe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 11. 06. 2013. | Komentara: 0

LSV za formiranje ženske odborničke grupe

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini Ildiko Bođo, apelovala je na današnjoj konferenciji za novinare na sve odbornice u Zrenjaninu, bez obzira na političku pripadnost, da prihvate predlog LSV da se formira ženska odbornička grupa.

LSVOna je istakla da bi to pomoglo da se interesi lokalnog stanovništva unaprede u sferi javnog života, koja se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve.
– Na 8.sednici Skupštine grada Zrenjanina, odbornice LSV su pokrenule ovu inicijativu, u kojoj bi učestvovale i odbornice pozicije i opozicije, ali je ona odbijena. Taj potez je paradoksalan, jer je istog dana pomoćnik gradonačelnika na otvaranju seminara u organizaciji USAID-a i Unije poslodavaca istakao da rodnu ravnopravnost moramo osnažiti – navela je Ildiko Bođo ponovivši da će odbornice Lige i dalje insistirati na formiranju ženske odborničke grupe.
Ona je ponovo pozvala svoje koleginice u parlamentu da zajedničkim delovanjem omoguće ostvarivanje prava svojih sugrađanki i jednake šanse za sve.

Jednake mogućnosti za sve

Bođo je podsetila da rodna ravnopravnost podrazumeva da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti i obaveze u svom društvenom, profesionalnom i porodičnom okruženju i da je Republika Srbija potpisnica više važnih i obavezujućih dokumenata, koji garantuju ravnopravnost žena i muškaraca i zabranjuju diskriminaciju.
- Podsećam i da je Nacionalna Strategija za poboljšanje položaja žene i unapređivanje rodne ravnopravnosti usvojena u februaru 2009. godine, da u Srbiji deluju i pokrajinski mehanizmi, a osnivanje lokalnih mehanizma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti postala je obaveza lokalnih samouprava, koje su u obavezi da obezbeđuju ravnopravnost polova, vode politiku jednakih mogućnosti, podstiču ravnopravnost polova i unapređuje iste. Obaveza je i da se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji organizuje stalno radno telo koje će se baviti rodnom ravnopravnošću i jednakim mogućnostima za sve - objasnila je odbornica Bođo, napominjući da je važno govoriti o ovoj temi zbog, kako je rekla,  veoma  lošeg stanja u svim sferama javnog života u Zrenjaninu, koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva.
– Mehanizmi ostvarivanja rodne ravnopravnosti su ujedno i mehanizmi kojima možemo rešiti probleme u zdravstvu, obrazovanju, u procesu inkluzije, pri zapošljavanju i mnogim drugim sferama.  Odbornička grupa LSV je na petom zasedanju Skupštine Zrenjanina tražila informaciju u vezi sa funkcionisanjem Saveta za rodnu ravnopravnost i bila odbijena – rekla je Bođo.

Nazadovanje u javnom životu

Odbornica LSV je upitala šta se radi na omogućavanju manje zastupljenom polu da aktivno učestvuje u javnom i društvenom životu.
– Iako u ovom sazivu Zrenjanin ima dve žene, članice Gradskog veća, za razliku od prethodnog, napori da se i žene uključe u procese odlučivanja su nazadovali, jer više nemamo ni jednu pomoćnicu gradonačelnika, a i broj direktorki javnih preduzeća je takođe smanjen, sa tendencijom da će i dalje opadati. Žene nisu na pozicijama odlučivanja, jer položaje moći zauzimaju muškarci - upozorila je Ildiko Bođo, koja je ovom prilikom iznela i zabrinjavajuć podatak da od ukupnog broja penzionera više od 50 odsto čine žene u starosnoj penziji, a dve trećine čine muškarci sa invalidskom penzijom. Bođo je ovom prilikom podsetila i na status trudnica.
– One su, po načinu na koji ih lokalna vlast tretira, nužno zlo u našem gradu; diskriminisane i tretirane kao građanke drugoga reda. Ja, kao odbornica, ali i kao Zrenjaninka, najoštrije osuđujem ovakvo ophođenje zrenjaninske vlasti prema mojim sugrađankama i pozivam zrenjaninske političare na funkcijama na socijalnu i društvenu odgovornost, ali i na poštovanje zakona Republike Srbije – istakla je Ildiko Bođo.  

(BLISV, 11. 06. 2013.)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook