LSV: Orbanova vlast rehabilituje Hortija. Ne zaslužuje orden države Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 16. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV: Orbanova vlast rehabilituje Hortija. Ne zaslužuje orden države Srbije

Novi Sad, 16. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dodela ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, samo još jedan u nizu neprimerenih i loših gestova u odnosima dve države.

LSV

Pitamo se da li je predsednik Vučić, pre dodele ordena, pitao Viktora Orbana zašto vlada Mađarske odobrava i pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Mikloša Hortija.
Da li je Orbanova vlast uklonila Hortijevu bistu iz zgrade mađarskog parlamenta? Do kada će ulice i trgovi nositi nazive Mikloša Hortija? Da li je uklonjena spomen ploča na Bogoslovskom fakultetu u Debrecinu posvećena Hortiju?

Odnosi građana Srbije i Mađarske su dobri. Saradnja između dve države u interesu je svih građana, ali zločini počinjeni od strane fašista ne smeju se zaboraviti.

Agresije Hortijeve Mađarske na Jugoslaviju 1941, okupacija 1941-1944, deportacija bačkih Jevreja, zločini počinjeni nad hiljadama građana Novog Sada, Čuruga, Žablja, Bečeja i drugih gradova nikada ne smeju biti zaboravljeni.

Danas se treba prisetiti grofa Pala Telekija, premijera Mađarske, čoveka koji je zbog Hortijeve odluke da se Mađarska pridruži napadu na Jugoslaviju 1941. godine počinio samoubistvo.

„Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka. Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova. Postaćemo pljačkaši grobova! Nacija đubreta. Nisam vas zaustavio. Kriv sam“, napisao je Teleki u oproštajnom pismu pre samoubistva.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.

Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.
Odbori LSV | Utorak, 13. 02. 2024. | Komentara: 0

Zahtevamo nadoknadu štete građanima kojima su uređaji stradali zbog eksperimentalne tehničke vode

Predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin doneli su ispred Gradske kuće neke od uređaja koji su pokvareni zbog toga što zrenjaninskim cevima teče ko zna kakva eksperimentalna tehnička voda.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook