LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 17. 05. 2022. | Komentara: 0

LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

Novi Sad, 17. maj 2022 - Juče smo sa sajta Gradske uprave Zrenjanina mogli da se obavestimo o utiscima posete gradskih čelnika Perlezu. Svakako je dobro što se posete tako visoke gradske delegacije seoskim sredinama ponekad dogode i nadamo se da će u narednom periodu biti češće i redovne. Međutim, ono što nije dobro, a što se iz samog izveštaja moglo jasno zaključiti, suštinski je, uglavnom, pogrešno viđenje seoske problematike iz čega, logično, proizilaze i pogrešni zaključci.

LSV

Naravno da je pozitivna svaka investicija u sela i naravno da je spisak planiranog i urađenog u Perlezu za pohvalu, ali ništa od toga nije sistemski i ravnomeran odnos prema zrenjaninskim selima od strane Gradske uprave, nego tek sporadično iskakanje iz dugogodišnjeg šablona potpune marginalizacije i zapostavljanja naših sela. Dokaz tome je veliki broj neuralgičnih tačaka, kad su zrenjaninska sela u pitanju, što gradski čelnici svakako znaju ali prećutkuju, kao i činjenica da su većina od naša 22 naseljena mesta, u bukvalnom smislu, crne rupe. Sredine, koje sa bilo kog aspekta savremenog života gledano, na ovakav način bavljenja njima nemaju šansu da opstanu.

Seoske finansije su potpuno centralizovane i odsečene od onih koji ih generišu,  saobraćajna i komunalna infrastruktura retko održavana, a još ređe obnavljana, javni prevoz katastrofalan, pa kada se sagleda odnos prema te tri ključne stvari za opstanak i razvoj sela, sve dalje je samo prazna forma, dobitak za retke srećnike i predstava za neupućene. Takav pristup nije karakterističan samo u zrenjaninskoj opštini, već u celoj državi, ali je u Zrenjaninu dobio najgoru moguću formu.   

Liga socijaldemokrata Vojvodine decenijama skreće pažnju na ovaj problem i nudi rešenja, koja su vrlo jednostavna i efikasna, ali nijedna vlast do sada, bilo gradska ili republička, nije bila spremna da ih primeni.

Možda, najbolje od svega, taj pogrešan pristup pokazuje poslednja rečenica u pomenutom putopisu iz Perleza, gde gradonačelnik kaže da će Grad Zrenjanin pomoći i podržati sve aktivnosti i investicije koje predlože meštani, a budu prepoznate kao značajne za razvoj sela!? E, upravo dok takve stvari budu „prepoznavali“ oni koji u selu ne žive ili su iz sela pobegli, umesto onih kojima to život znači, tako će banatskim, vojvođanskim i srpskim selima i biti.   

Aleksandar Rudić
Član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine  



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook