LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 17. 05. 2022. | Komentara: 0

LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

Novi Sad, 17. maj 2022 - Juče smo sa sajta Gradske uprave Zrenjanina mogli da se obavestimo o utiscima posete gradskih čelnika Perlezu. Svakako je dobro što se posete tako visoke gradske delegacije seoskim sredinama ponekad dogode i nadamo se da će u narednom periodu biti češće i redovne. Međutim, ono što nije dobro, a što se iz samog izveštaja moglo jasno zaključiti, suštinski je, uglavnom, pogrešno viđenje seoske problematike iz čega, logično, proizilaze i pogrešni zaključci.

LSV

Naravno da je pozitivna svaka investicija u sela i naravno da je spisak planiranog i urađenog u Perlezu za pohvalu, ali ništa od toga nije sistemski i ravnomeran odnos prema zrenjaninskim selima od strane Gradske uprave, nego tek sporadično iskakanje iz dugogodišnjeg šablona potpune marginalizacije i zapostavljanja naših sela. Dokaz tome je veliki broj neuralgičnih tačaka, kad su zrenjaninska sela u pitanju, što gradski čelnici svakako znaju ali prećutkuju, kao i činjenica da su većina od naša 22 naseljena mesta, u bukvalnom smislu, crne rupe. Sredine, koje sa bilo kog aspekta savremenog života gledano, na ovakav način bavljenja njima nemaju šansu da opstanu.

Seoske finansije su potpuno centralizovane i odsečene od onih koji ih generišu,  saobraćajna i komunalna infrastruktura retko održavana, a još ređe obnavljana, javni prevoz katastrofalan, pa kada se sagleda odnos prema te tri ključne stvari za opstanak i razvoj sela, sve dalje je samo prazna forma, dobitak za retke srećnike i predstava za neupućene. Takav pristup nije karakterističan samo u zrenjaninskoj opštini, već u celoj državi, ali je u Zrenjaninu dobio najgoru moguću formu.   

Liga socijaldemokrata Vojvodine decenijama skreće pažnju na ovaj problem i nudi rešenja, koja su vrlo jednostavna i efikasna, ali nijedna vlast do sada, bilo gradska ili republička, nije bila spremna da ih primeni.

Možda, najbolje od svega, taj pogrešan pristup pokazuje poslednja rečenica u pomenutom putopisu iz Perleza, gde gradonačelnik kaže da će Grad Zrenjanin pomoći i podržati sve aktivnosti i investicije koje predlože meštani, a budu prepoznate kao značajne za razvoj sela!? E, upravo dok takve stvari budu „prepoznavali“ oni koji u selu ne žive ili su iz sela pobegli, umesto onih kojima to život znači, tako će banatskim, vojvođanskim i srpskim selima i biti.   

Aleksandar Rudić
Član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine  Saopštenja | Subota, 03. 12. 2022. | Komentara: 0
Izjave | Petak, 02. 12. 2022. | Komentara: 0

Marton: Zastava SFRJ mnogo je manje štete nanela od rodoljuba i domoljuba

Upitan da prokomentariše prekršajnu prijavu protiv Hrvata iz Požege, koga su komšije prijavile zbog isticanja zastave SFRJ na svojoj kući na Dan republike, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže da su prijave trebali podneti protiv nacionalista.
Izjave | Petak, 02. 12. 2022. | Komentara: 0

Malešević: Birokratija najveća prepreka čistoj energiji

Član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađan Malešević izjavio je da je Srbija daleko od korištenja čiste energije i napuštanja fosilnih goriva. Malešević učestvuje na konferenciji Energetska održivost u Evropskoj Uniji „Od energetske krize do suvereniteta i autonomije“, koja se održava u Rijeci u organizaciji Liste za Rijeku i Evropske slobodne alijanse. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook