LSVO odala počast žrtvama Novosadske racije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Ponedeljak, 21. 01. 2013. | Komentara: 0

LSVO odala počast žrtvama Novosadske racije

NOVI SAD – Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije i minutom ćutanja, Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad obeležio je pomen na žrtve pogroma iz 1942. godine.

LSV

Predsednica GrO LSVO Novi Sad Kristina Vuljaj kazala je da Omladina već godinama unazad obeležava ovaj datum odajući počast žrtvama fašističkog terora i osuđujući na taj način te ideologije.

- Ovim težimo da iskažemo, pored počasti, i stav prema crnim rupama u istoriji našeg grada. U ovim danima, a kad se sećamo nevinih žrtava fašizma, Novim Sadom ponovo kruže “crne liste” i naš se grad ponovo vraća u neke prošle dane. Svedoci smo toga da ni danas građani ne mogu bez straha da šetaju gradom ukoliko im se boja kože ili mišljenje razlikuju od onoga što propagiraju desni ekstremisti. Upravo oni koji će sutra i prekosutra pričati o suzama i telima koja su padala u Dunav, ti su blizu toga da ponove istorijske greške ukoliko ne budu zaustavljeni – istakla je Vuljajeva dodajući da je Novi Sad slobodan grad i da će kao takav i ostati.

Godišnjica novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve tragičnih događaja koji su se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigrali u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. Novosadska racija počela je u šest sati 21. januara 1942. godine, i bila je samo deo pogroma stanovništva u Šajkaškoj i južnoj Bačkoj. U naredna tri dana ubijeno je oko 1.300 ljudi, najviše Jevreja, Srba, zatim i Mađara, Rusa, Slovaka, Hrvata, Nemaca, Rusina, Slovenaca i Muslimana.

Novosađani i Novosađanke su ubijani u Miletićevoj ulici, Rumenačkoj, Antona Čehova, Dunavskoj, na Trifkovićevom trgu, u kasarni Vojvode Bojovića, na Uspenskom groblju, na igralištu NAK-a. Najviše građana stradalo je na Štrandu, gde su ubijani i bacani pod led.


(BILSV, 21.01.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook