Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 12. 2018. | Komentara: 0

Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

Novi Sad, 17. decembar 2018 - Bilo bi jako dobro po ovu zemlju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovođenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju. I bilo bi jako loše, ako je to samo jedna predizborna parola.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na to da je pre pet i po godina, 11. juna 2013. godine, istekao Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

LSV

Oktobra 2000. godine nije bilo sluha za našu inicijativu da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, koje su predvodile zločinačku politiku Miloševićevog režima. A to je trebalo da bude rez posle kojeg bi bilo jasno da su devedesete gotove i da nastupa jedan nov period za Vojvodinu i Srbiju. 

Isto tako, uprkos svim apelima LSV, našoj kampanji i pozivima, nije bilo političke volje ni da se Zakon o lustraciji sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari 2013. godine, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi, na čemu smo insistirali. 

Ko god misli da je 5. oktobra napravljen neki preokret i demokratski pomak, taj nažalost greši, zato što je to, u stvari, bilo presvlačenje kože na istoj zmiji. Zbog tadašnjeg izostanka procesa lustracije i danas su u političkom životu Srbije prisutni pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad građanima.

Nikada nije kasno za reakciju, lustracija je potrebna, jer je ona garant demokratske Srbije. Podsećamo na našu kampanju, u kojoj smo naveli razloge za lustraciju sloganima: Zato što su iseljavali, Zato što su pljačkali, Zato što su tukli, Zato što su ubijali i Zato što su hapsili. 

Lustracija nije osveta, niti preki sud, već način da svako ko je kršio ljudska prava za to i odgovara. 

Lustracija je skupa reč, s kojom se ne treba igrati u predizborne svrhe. Zato se nadamo da opozicione stranke, koje su postale ljubitelji lustracije, zaista to iskreno i nameravaju da urade.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook