Maja Sedlarević sa polaznicima Regionalne škole ljudskih prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 05. 04. 2013. | Komentara: 0

Maja Sedlarević sa polaznicima Regionalne škole ljudskih prava

NOVI SAD - Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević primila je danas u pokrajinskom parlamentu polaznike Regionalne škole ljudskih prava.

LSV

Ovu školu, koja se održava u Novom Sadu u periodu od 2. do 7. aprila na temu antidiskriminacije, organizuje Helsinški odbor za ljudska prava, a polaznici su srednjoškolci i studenti sa prostora bivše Jugoslavije, koji će pored vojvođanske Skupštine posetiti i druge institucije i civilne organizacije koje se bave ljudskim pravima.

Sedlarević je polaznike upoznala sa nadležnostima pokrajine i predstavila im Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, način rada, funkcionisanja i odlučivanja u njoj, kao i određene specifičnosti po kojima je pokrajinska Skupština prepoznatljiva, kao što je službena upotreba šest različitih jezika na kojima poslanici mogu da se obrate i slušaju diskusije na sednicama. Ona je ocenila da su sednice pokrajinske Skupštine kulturnije i tolerantnije od onih u republičkom parlamentu.

Odgovarajući na pitanja  polaznika Regionalne škole ljudskih prava, Maja Sedlarević je istakla da je u pokrajini i pokrajinskim organima uprave dostignut visok nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Ona je ocenila da je AP Vojvodina, kao najevropskiji deo naše zemlje, u pogledu uspostavljanja mehanizama zaštite ljudskih prava daleko efikasnija od ostatka Republike i navela niz odluka koje je prethodnih godina Skupština AP Vojvodine donela u cilju unapređenja i poštovanja ljudskih prava. Između ostalih, Pokrajinsku skupštinsku odluku o ravnopravnosti polova, koja je doneta pet godina ranije od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Narodnoj skupštini, Pokrajinsku skupštinsku odluku o Pokrajinskom ombudsmanu i Pokrajinsku skupštinsku odluku o Savetu nacionalnih zajednica, kao posebnog tela skupštine, čije se mišljenje obavezno pribavlja pri rešavanju pitanja iz nadležnosti Skupštine, koja su posredno ili neposredno u vezi sa ostvarivanjem prava nacionalnih zajednica koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stanovništvu AP Vojvodine.

Mladi aktivisti Helsinškog odbora su se u razgovoru sa Majom Sedlarević informisali i o postojanju mogućnosti obrazovanja, javnog informisanja i službene upotrebe jezika i pisama, pripadnika manjinskih zajednica na njihovom maternjem jeziku.

(BILSV, 05.04.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook