Marinika Čobanu potpisala peticiju Roditelj negovatelj

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 24. 01. 2013. | Komentara: 0

Marinika Čobanu potpisala peticiju Roditelj negovatelj

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu danas je potpisom podržala Inicijativu za uvođenje statusa roditelj - negovatelj.

LSV

Inicijativu su pokrenuli roditelji mališana obolelih od retkih bolesti koji se svakodnevno suočavaju i sa izborom: da li napustiti posao i brinuti se o detetu ili ga prepustiti institucijama i hraniteljskim porodicama. Cilj akcije je da se uvede posebna podrška roditeljima čija deca boluju od teških bolesti. Priznavanjem statusa roditelja – negovatelja, zakonom bi bilo sprečeno da deca u situacijama teške bolesti i invaliditeta budu nužno izmeštena iz svojih primarnih porodica. Omogućavanjem ovog statusa roditelju bi bila ujednačena ili čak umanjena mesečna davanja države, a dete i roditelj ne bi imali zahteve za ostvarivanjem prava socijalne zaštite.

Na sastanku, kom su prisustvovale Sandra Ivanković iz udruženja „Sreća“, Bojana Mirosavljević iz Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece „Život“ i direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” iz Novog Sada mr Slavica Marković, Čobanu je istakla da je iznenađena što je jedna ovakva inicijativa svedena na peticiju i stavljena u isti status kao i najobičniji zahtev za promenu naziva neke ulice ili postavljanje semafora.

- Naravno da sam se pridružila ovoj akciji i kao pokrajinska sekretarka, ali u prvom redu kao roditelj, i koliko sutra daću sve od sebe da se ona podigne na najviši nivo kako pokrajinske administracije, tako i u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Pozivam sve građane, a naročito one koji su na pozicijama donosioca odluka, da se lično preslišaju i zapitaju da li bi, da je neko od njih u sličnoj situaciji, reagovao tako što bi mesecima skupljao potpise za peticiju ili bi doneo uredbu u roku od 24 sata – naglasila je Marinika Čobanu i dodala da, umesto odgovora na ovo pitanje, očekuje hitnu izmenu resornih zakona u oblasti zdravlja i socijalne zaštite, da ne bismo bili jedina država na svetu u kojoj su bolesna deca i njihovi roditelji građani drugog reda.

(BILSV, 24.01.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook