Marton: Odlična strategija ulaganja u sport i omladinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Marton: Odlična strategija ulaganja u sport i omladinu

NOVI SAD - Tokom rasprave o pokrajinskom budžetu za 2015. godinu poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ukazao je da će LSV podržati njegovo usvajanje, a zatim se osvrnuo na aktivnopsti Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Transkript govora pročitajte u nastavku:

marton

Kao što je već rečeno, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće Skupštinsku odluku o budžetu Vojvodine za 2015. godinu. Naravno, želim ovom prilikom da istaknem da je Srbija, barem je tako proklamovano, država u kojoj se Ustav i zakoni poštuju. Ali po pitanju Vojvodine dosta toga je samo mrtvo slovo na papiru. O važećem Ustavu Srbije mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine ne mislimo dobro. Ali smatramo da se, dok je na snazi, mora poštovati.

Zakidanje zagarantovanih sredstava

Već godinama se Vojvodini uskraćuje onaj zagarantovani iznos od sedam posto budžeta Republike Srbije. To je praksa svih vlada naše države. Svake godine izostaju ustavom zagarantovana sredstva i na taj način se, ionako težak život građanki i građana Vojvodine, čini još težim. Ta praksa je nedopustiva i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine će i dalje zahtevati ispravljanje ovakvog neustavnog i protivzakonitog ponašanja. Zahtevamo i zahtevaćemo obeštećenje Vojvodine i očekujemo da će evropske integracije Republike Srbije obezbediti autonomna prava Vojvodine.

Vratio bih se sada budžetu AP Vojvodine za 2015. Svaka vlast pokušava da olakša funkcionisanje sistema i život građana. Smatram da su Vlada Vojvodine i, pre svega, Sekretartijat za sport i omladinu učinili iskorak u pravcu željenog cilja dobre uprave koja radi u interesu građana.

Znamo da je kriza. Da je na sceni hroničan manjak sredstava za servisiranje potreba građana, ali moramo istaći da su u oblasti sporta u Vojvodini načinjeni brojni pozitivni pomaci. Glavna smernica u planiranju budžeta u ovoj oblasti, svakako je sprovođenje Akcionog plana za primenu strategije razvoja školskog sporta u Vojvodini, u svojoj drugoj godini realizacije. Kada se govori o školskom sportu mora se istaći da je veliki uspeh povratak SOŠOVA - sportskih školskih igara Vojvodine, u sistem školskog sporta Republike Srbije. 25 godina je SOŠOV izostajao sa kalendara i njegov povratak je signal i za državni nivo vlasti da se mora ozbiljnije voditi računa o sportu u školama.

Opremanje školskih sala

2015. će biti godina u kojoj će se nastaviti aktivnosti vezane za program aktivne škole, tako što će se sufinansirati školska sportska takmičenja, aktivno i zdravo korišćenje slobodnog vremena i raspusta. Programi aktivne škole su jedinstveni u Republici Srbiji i odličan su primer dobre prakse. Kao poseban problem u AP Vojvodini može se izdvojiti nedostatak sala za fizičko vaspitanje u preko stotinu škola. Odluka da se deo sredstava iz budžeta usmeri za opremanje tih škola sportskim rekvizitima, i na taj način olakša normalno izvođenje školskog programa u ovoj oblasti, će u velikoj meri olakšati tešku situaciju.

Uz ovo treba pomenuti 100 milona dianra namenjenih za kapitalna ulaganja, sa akcentom na sanaciju, adaptaciju i opremanje školskih sportskih sala i sasvim je jasno da se Strategija razvoja školskog sporta u Vojvodini sprovodi u punom kapacitetu. Iako skroman budžet, ali namenski, razvojan i prioritetan, namenjen zdravlju dece.

Sekretarijat je i ranije, a tako će biti i u 2015. godini, vodio računa o funkcionisanju sportskih kolektiva u seoskim sredinama. Ne treba mnogo trošiti reči o niskom kvalitetu života u seoskim sredinama i preka je potreba održavanja u životu sportskih kolektiva koji su možda i poslednja oaza u opstanku mnogih naših sela.

Čitajući materijal, primetio sam da se dosta pažnje posvetilo činjenici da je 2015. godina predolimpijska, te je niz programa namenjen pomoći našim mladim, ali afirmisanim sportistima u olimpijskim sportovima. Navešću i stipendiranje mladih sportskih talenata za Rio de Ženeiro 2016. godine, opremanje i uređenje trenažnih centara od interesa za Vojvodinu, pomoć sportistima u kvalifikacionim takmičenjima za olimpijske igre.

Ponoviću na kraju da je oblast sporta veoma važna i da je preduslov za zdravu i bezbednu zajednicu. Pokrajinska vlada i resorni Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine su pokazali da se i u uslovima krize nešto može uraditi i da nema mesta izgovorima. Izgovor traže oni koji beže od posla. Bilo bi dobro da i republičko Ministarstvo za sport i omladinu aktivno sledi ove dobre programske aktivnosti. Zajedno se uvek može bolje.

(BILSV, 23. 12. 2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook