Marton: Vojvođanima manje od evra dnevno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 27. 12. 2013. | Komentara: 0

Marton: Vojvođanima manje od evra dnevno

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine glasaće za pokrajinsku skupštinsku odluku o budžetu AP Vojvodine za 2014. godinu, ali nije zadovoljna i traži prava koja su Vojvodini zagarantovana Ustavom, ma koliko on bio loš i antimoderan, istakao je danas poslanik LSV Aleksandar Marton.

LSV

Tokom skupštinske rasprave Marton je istakao da je ovo prilika da se zapitamo da li Vojvodina može biti zadovoljna budžetom koji ukupno iznosi 65 milijardi dinara, što je manje od 600 miliona evra.
– Jasnom računicom dolazimo do činjenice da na jednog stanovnika AP Vojvodine dolazi najviše 300 evra godišnje ili manje od jednog evra dnevno. Ovi brojevi jasno ukazuju na tešku ekonomsku situaciju u Vojvodini izazvanu dvadesetogodišnjom rigidnom centralizacijom, sužavanjem autonomije Vojvodine, te totalnom devastacijom privrede u toku ratnih devedesetih godina – upozorio je Marton.

Najava Beograda mrtvo slovo

Poslanik LSV  je podsetio da je nedavno ministar finansija Republike Srbije Lazar Krstić istakao da će biti doneti Zakon o finansiranju AP Vojvodine i da će stanje pre donošenja narednog budžeta, za 2015. godinu biti bolje.
– Isti taj dan kada je gospodin Krstić to izjavio, naše kolege u Narodnoj skupštini Republike Srbije nisu podržale amandmane Skupštine AP Vojvodine koji su išli u korak sa poštovanjem Ustava Republike Srbije. Bojim se da će i ova najava iz Beograda ostati samo mrtvo slovo na papiru i da ćemo i dalje imati priliku da posmatramo neustavno kršenje finansijskih nadležnosti AP Vojvodine – ocenio je Marton.

Nazadovanje kao praksa

On je podsetio da je vojvođanski parlament tokom sedamdesetih i osamdesetih godina  prošlog veka raspravljao o mnogo bogatijim budžetima koji su omogućavali veoma visok nivo kaliteta života u Pokrajini. Ocenio je da je praksa života u Republici Srbiji i Vojvodini pokazala da ne može uvek sve samo da napreduje nego da se vrlo često nazaduje.
– Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine smatramo da je veoma loša činjenica što ne postoji kvalitetan okvir finansiranja autonomije Vojvodine. Godine prolaze, a Ustav Republike Srbije se krši, a za to niko ne odgovara – rekao je Marton podsetivši da će građanke i građani Vojvodine ove godine biti uskraćeni za više od 30 milijardi dinara. On je rekao i da se nada da će skori početak pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju promeniti pogled na autonomiju Vojvodine jer su decentralizacija celog sistema, jačanje autonomije Vojvodine i slabljenje stega u kojima se nalaze lokalne samouprave preduslovi za normalan život u Srbiji.
– Dok je stanje ovakvo, neće čuditi činjenica da su nam budžeti na lokalnom nivou mizeno mali i da prete da uruše funkcionisanje sistema. Budžet grada iz kojeg dolazim, Zrenjanina, je četiri  puta manji od budžeta grada Maribora slične veličine, a čak devet puta manji od budžeta grada Velsa u Austriji, koji je manji od Zrenjanina – rekao je Marton i upitao šta može kapitalno da se uradi sa zrenjaninskih 5,8 ili pokrajinskih 65 milijardi?

(BILSV, 27. 12. 2103)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook