Marton:Rigidna centralizacija guši sve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 08. 11. 2013. | Komentara: 0

Marton:Rigidna centralizacija guši sve

NOVI SAD – Samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju finansijskih aktivnosti u AP Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje njenih privrednih potencijala, zbog čega Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava Predlog platforme za izradu zakona o finansiranju APV i apeluje na ozbiljnost svih političkih aktera u vladama Republike Srbije i AP Vojvodine – istakao je danas poslanik LSV Aleksandar Marton.

LSV

Govoreći tokom rasprave o tom predlogu, Marton je u pokrajinskom parlamentu rekao da nakon usvajanja platforme očekuje naporan rad na donošenju tog veoma važnog zakona, upozorivši da rigidna centralizacija guši sve krajeve naše države.

– Mi nismo zadovoljni položajem Vojvodine, to nije tajna. Smatramo da je potrebno načiniti mnogo koraka ka povratku ingerencija koje se AP Vojvodini oduzimaju već više od dve decenije – rekao je Marton ističući da LSV zbog toga podržava tekst predložene platforme. Poslanik LSV je istakao i da se sa usvajanjem zakona izuzetno kasni, iako Vojvodina godinama traži formiranje okvira za finansiranje njenih nadležnosti.

– Na žalost, odgovora iz Beograda nema – rekao je Marton. Ocenio je da je taj sistem najlakše bilo narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad pokrajinskim tokovima finansija, što je prvo bilo na udaru.

– Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti neefikasnom i nametnuti joj potrebu zavisnosti od centralnih organa vlasti. Rezultat je jasan: od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji – rekao je Marton. Istakao je da je taj rigidan odnos prema autonomiji Vojvodine doveo njene pogranične krajeve poput Plandišta, Bele Crkve ili Nove Crnje u položaj krajeva izrazitog siromaštva. – Pomenuću samo da je opština Novi Kneževac, po podacima Saveznog zavoda za statistiku 1987. godine bila na višem nivou razvijenosti od niza beogradskih opština, a danas je sramotno i pomenuti nizak nivo ekonomskih pokazatelja ove severnobanatske opštine – ukazao je Marton. Dodao je i da je slično sa Zrenjaninom, koji je nekada bio u rangu sa Ljubljanom, Mariborom ili Koprom,  sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151, a prosečne plate 152,  a da je danas stigao na nivo prosečnosti u slabašnoj i posustaloj Republici Srbiji.

(BILSV, 08. 11. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook