Nagrade za 58 najboljih mladih naučnika i umetnika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 12. 2014. | Komentara: 0

Nagrade za 58 najboljih mladih naučnika i umetnika

NOVI SAD – Učenike osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine koji su u školskoj 2013/14. godini postigli vrhunske rezultate na međunarodnim i republičkim naučnim i umetničkim takmičenjima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu nagradio je sinoć priznanjima i novčanim nagradama u ukupnom iznosu od tri miliona dinara.

LSV

Svečano uručenje nagrada vojvođanskim talentima upriličeno je u svečanom holu Pokrajinske vlade, gde su najbolji đaci u oblasti matematike, fizike, tehnike, jezika i književnosti, likovne, baletske i muzičke umetnosti predstavljeni sa svojim rezultatima i mentorima.

Specijalnu nagradu od po 60 hiljada dinara dobilo je osam učenika, koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim naučnim i umetničkim takmičenjima. Učenike, osvajače prvih mesta na republičkim takmičenjima, njih ukupno 50, Pokrajinski sekretarijat je u okviru Fonda za talente APV nagradio sa po 27 hiljada dinara. Dobitnici nagrada bili su i profesori, odnosno 53 mentora, koji su nagrađeni sa po 20 hiljada dinara. Učenici koji su na republičkim takmičenjima osvojili druga i treća mesta nagrađeni su pohvalama, a ove godine se među njima našlo 107 đaka.
Čestitajući nagrađenima, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić je istakla da je iz godine u godinu primetan porast broja učenika iz Vojvodine koji spadaju u vrhunske međunarodne talente u svim disciplinama nauke i umetnosti. U skladu s tim je i cilj Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu: kontinuirano povećavanje budzetskog fonda za talente, kako bi oni mogli uživati podršku ne samo u vidu priznanja na kraju godine i tek nakon postignutih rezultata, već i dok pripreme traju na vrlo često teškom putu afirmacije mladih talenata.
– Ovo naročito znaju profesori koji su u poslednje vreme podigli glas za bolje vrednovanja pedagoške nauke i svog truda i zalaganja u radu sa decom i znam da bolje nego svi drugi znaju koliko je vremena, strpljenja, umeća i znanja potrebno da se utka u jedno mlado talentovano biće, da bi se postigli vrhunski rezultati, jer talenat bez rada, kao što znamo, uvek je samo pola talenta. Moram reći i da smo upravo iz tih razloga ponosni na činjenicu što smo uspeli da povećamo ukupan budzetski fond za talente na 8 miliona dinara, od kojih danas sa 3 miliona nagrađujemo novčano najbolje đake iz Vojvodine, a tokom godine smo ih sa preostalih 5 miliona dinara kontinuirano podržavali u učešću na međunarodnim takmičenjima, neophodnoj stručnoj naučnoj, umetničkoj i instrumentalnoj opremi – rekla je Marinika Tepić. Tom prilikom, osvrnula se i na rad Komisije za nagrađivanje i kriterijume kojima se rukovodila tokom vrednovanja predloga.
– Sve đake koji su nagrađeni, predlagale su njihove matične škole, odnosno direktori, a na osnovu našeg javnog poziva koji smo uputili svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine. Nakon ustanovljenih predloga Komisije, postojao je i žalbeni rok na preliminarnu listu predloženih kandidata za nagrađivanje, jer nam se dešavalo prethodnih godina da smo dobijali primedbe škola, vrlo opravdano –  rekla je Tepićeva. Na pitanje koliko je veliki značaj nagrađivanja talentovane dece i koliko to njih motiviše, sekretarka Tepić je još jednom istakla da pažnja donosioca odluka, društva, ali i medija, mora uvek biti usmerena upravo na ovu decu.
– Smatram da talenti, generalno, nisu potpomognuti u onoj meri u kojoj bi trebalo i da nagrade dođu uglavnom tek kada se nešto osvoji. Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu činimo sve da tu praksu promenimo i verujem da naši daroviti đaci, njihovi profesori i škole to i prepoznaju. Ali, volela bih da i vi, mediji, više vašeg prostora namenite ovakvim događajima i ovoj deci, jer je medijska podrška izuzetno bitna u skretanju pažnje na ove mlade ljude – zaključila je Marinika Tepić. I ove godine pored resornog sekretarijata u novčanom delu nagrade laureatima učestvovali su i Erste banka sa 200 hiljada dinara i Societe Generale banka sa 150 hiljada dinara.

(BILSV, 12. 12. 2014)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook